Statsrådet och ministerierna Media
Meny
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Virtuaalivappu.fi samlar de mest underhållande valborgsevenemangen på webben
Det är tillåtet att fira valborg, men sammankomster måste undvikas

Inrikesministeriet 28.4.2020 15.29 | Publicerad på svenska 28.4.2020 kl. 16.49
Pressmeddelande 34/2020
Ballonger och struvor.

Myndigheterna uppmuntrar människor att i år fira första maj tillsammans med sina närstående hemma eller på egen gård. De begränsningar som gäller sammankomster med över 10 personer gäller fortfarande. I år ska man inte gå till de platser där man traditionellt träffas på valborg, eftersom flera små grupper plötsligt bildar stora folksamlingar med hundratals personer.

- Coronavirusepidemin har bromsats i Finland och det har vi alla dem som bär gemensamt ansvar att tacka för. Situationen kan emellertid förändras snabbt om stora folkmassor samlas.  I feststämningen glömmer man lätt säkerhetsavstånden och hygienanvisningarna. Då kan det vara omöjligt att spåra smittkedjorna i efterhand, påpekar inrikesminister Maria Ohisalo.

- Det betyder ändå inte att man inte kan fira första maj. Valborg är inte inställd – nu firar vi hemma, på egen gård och virtuellt, säger minister Maria Ohisalo.

En mängd alternativt program — från karantänkonserter till provsmakning av mjöd 

Inrikesministeriet och polisen har inlett kampanjen #virtuaalivappu som uppmuntrar människor att frångå traditionen och fira första maj virtuellt och minnas begränsningarna som gäller sammankomster. De virtuella valborgsevenemangen finns på adressen virtuaalivappu.fi. På sidan finns också frågor och svar om valborg och coronaviruset.

På webbplatsen virtuaalivappu.fi har vi samlat in de mest underhållande tipsen för sysselsättning under valborgsmässoafton och första maj. Artister, influerare, studentorganisationer, föreningar, företag, städer och kommuner har informerat om icke-kommersiella livesändningar som är gratis och öppna för alla. 

För att budskapet om vikten av att undvika fysiska sammankomster ska nå alla, har vi till stöd för kampanjen engagerat influerare i sociala medier. 

Egna livesändningar planeras bland annat av youtubern och artisten Tuure Boelius, som både i Instagram och i TikTok uppmuntrar sina följare att fira valborg virtuellt. Även Instagraminfluerarna Hanna Sumari, Juhani Koskinen, Päivi Sappinen, Emmi Nuorgam, Hanne Kettunen, Inari Fernandéz, Dosdela, Joonas Pesonen och A-lapset deltar.

Idén med begränsningarna är att skydda människor mot spridning av coronaviruset

Bakom kampanjen ligger myndigheternas oro över hur begränsningarna av sammankomster kommer att iakttas under valborg. Under valborg övervakar polisen att de begränsningar som gäller sammankomster och restauranger iakttas, men var och en bär själv ansvar för att iaktta begränsningarna och agera ansvarsfullt.  
Föräldrarna ansvarar för att minderåriga följer rekommendationerna och begränsningarna.
I kampanjen deltar också andra myndigheter inom inrikesförvaltningen samt statsrådet. Konceptet virtuell valborg har skapats i samarbete med marknadsföringsföretaget PING Helsinki.

Ytterligare information:
virtuaalivappu.fi[email protected] 

Tillbaka till toppen