Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

EU-förordning ska försnabba förfarandena för tillstånd för produktionsanläggningar för förnybar energi - den nationella anvisningen har publicerats

arbets- och näringsministerietmiljöministeriet
Utgivningsdatum 8.2.2023 14.15 | Publicerad på svenska 9.2.2023 kl. 15.16
Pressmeddelande

I slutet av år 2022 trädde en EU-förordning i kraft för viss tid med syftet att försnabba förfarandena för tillstånd för produktionsanläggningar för förnybar energi. Arbets- och näringsministeriet och miljöministeriet har publicerat en anvisning om tillämpningen av förordningen för de myndigheter som behandlar tillstånd för förnybar energi.

Europeiska kommissionen föreslog i november nödåtgärder som ska påskynda den brådskande utbyggnaden av förnybar energi. Det ansågs att åtgärderna kan hjälpa att lindra följderna av energikrisen i Europa och minska risken för att Ryssland använder energi som ett vapen.  

Förordningen trädde i kraft den 30 december 2022 efter att medlemsstaterna och Europaparlamentet hade godkänt den. Den är i kraft till den 30 juni 2024. EU-förordningarna är överstatlig lagstiftning som ska tillämpas som sådana i alla medlemsländer.  

I förordningen anges tidsfrister för tillståndsförfarandena för vissa projekt för förnybar energi. I vissa situationer ska projekten för förnybar energi dessutom anses vara av övervägande allmänintresse, vilket i praktiken medför att tröskeln för att få undantagstillstånd sjunker.  

Arbets- och näringsministeriets och miljöministeriets anvisning om tillämpningen av förordningen i Finland är riktad till de myndigheter som behandlar tillstånd för förnybar energi. Dessa är regionförvaltningsverken, närings-, trafik- och miljöcentralerna, Säkerhets- och kemikalieverket, kommunerna, räddningsmyndigheterna, Transport- och kommunikationsverket, Energimyndigheten, Museiverket och arbets- och näringsministeriet.  

Tidsfristerna gäller solenergiutrustning, värmepumpar och uppgradering av kraftverk

Enligt förordningen får varaktigheten av tillståndsförfarandena inte överstiga
•    3 månader för sådan solenergiutrustning som installeras på artificiella konstruktioner
•    3 månader för jordvärmepumpar med en kapacitet som är lägre än 50 MW
•    1 månad för andra värmepumpar i samma storleksklass 
•    6 månader för projekt för sådan uppgradering som leder till en kapacitetsökning av kraftverken för förnybar energi 

Av anvisningen framgår vilka förfaranden tidsfristerna ska tillämpas på. De gäller bland annat miljötillstånd, vattenhushållningstillstånd, bygglov, åtgärdstillstånd och miljökonsekvensbedömningar. I anvisningen anges också hur tidsfristen för tillståndsförfarandena beräknas. Förordningen ska tillämpas på de tillståndsföranden som inleds under förordningens giltighetstid.  

Medlemsstaterna ska bedöma att produktionsanläggningsprojekten för förnybar energi är av övervägande allmänintresse när rättsliga intressen i det enskilda fallet bedöms vid tillämpning av habitatdirektivet, fågeldirektivet och vattenramdirektivet. I anvisningen anges hur projekt för förnybar energi ska bedömas vara av övervägande allmänintresse. 

Arbets- och näringsministeriets och miljöministeriets informationsmöten för behöriga myndigheter 13.2.

Anmälan till informationsmötena om anvisningen om tillämpningen av förordningen är öppen till den 10 februari kl.15.00 och kan göras via dessa länkar:
•    För regionförvaltningsverk och NMT-centraler: TEAMS-evenemang 13.2.2023 kl. 9-10
•    Övriga behöriga myndigheter: TEAMS-evenemang 13.2.2023 kl. 15-16

Ytterligare information:
Outi Vilén, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 016
Johanna Korpi, lagstiftningsdirektör, miljöministeriet, tfn 0295 250 278

 
Tillbaka till toppen