Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Social ekonomi, sociala företag, övergångsarbetsmarknaden och sysselsättning av partiellt arbetsföra – erfarenheter och exempel från de nordiska länderna den 9 december 2021

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 18.11.2021 12.00
Nyhet
Kuvassa on näkövammaisten apuvälineitä käyttävä työntekijä.

Den låga sysselsättningsgraden bland partiellt arbetsföra är ett gemensamt problem i de nordiska länderna. En ny slags övergångsarbetsmarknad, den sociala ekonomins möjligheter och socialt företagande kan dock erbjuda lösningar som förbättrar sysselsättningen för partiellt arbetsföra.

Bland annat dessa frågor behandlas vid en virtuell nordisk konferens, Promoting Employment for People with disabilities, torsdagen den 9 december kl. 10.00–16.30.

Vid evenemanget kan man höra om inspirerande exempel, erfarenheter, nya perspektiv och praktiska lösningar på problemen med att sysselsätta partiellt arbetsföra. Anföranden hålls av representanter för näringslivet, den offentliga förvaltningen och organisationer både från Finland och från de övriga nordiska länderna. 

Vid mötet behandlas också EU-kommissionens nya initiativ till en handlingsplan för den sociala ekonomin samt det svenska bolaget Samhall, som sysselsätter partiellt arbetsföra.  Samhall har agerat modell för det finländska bolaget Jobbkanalen Ab, och en proposition om detta bereds för närvarande i riksdagen.

Evenemanget öppnas av social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen och avslutas av statssekreterare Ville Kopra från arbets- och näringsministeriet.

Konferensen är ett av arbetslivsevenemangen under Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet. Arbets- och näringsministeriet och social- och hälsovårdsministeriet svarar för arrangemangen. 

Evenemanget hålls på engelska. Skrivtolkning ordnas. Hashtaggar som används i sociala medier om evenemanget är #Norden2021 och #TheNordicsTogether.

Läs mer om konferensen och anmäl dig: 

Mer information:
Pauliina Porkka, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 0 295 048 278, [email protected] (frågor som hänför sig till konferensprogrammet)
Jussi Ala-Lahti, praktikant, arbets- och näringsministeriet, tfn 0 295 047 173, [email protected] (anmälan, andra praktiska arrangemang)

 
Tillbaka till toppen