Miljömålen för vattenvården och undantagsmöjligheter som ska göra tillståndsförfarandena för investeringar smidigare föreslås tas in i lagstiftningen
Statsrådet godkände i dag en regeringsproposition där det föreslås att lagen om vattenvårds- och havsvårdsförvaltningen, miljöskyddslagen och vattenlagen ändras. Lagstiftningen gäller miljömålen för vattenvården och när man kan göra undantag från dem på grund av projekt eller verksamhet. Ändringarna bidar till ett smidigare, tydligare och mer förutsägbart tillståndsförfarande för sådana projekt som påverkar vattnens status.
Målet för vattenvården är att yt- och grundvattnens status inte försämras och att deras status är åtminstone god. I den så kallade Weser-domen (2015) slog EU-domstolen fast att miljömålen för vattenvården är bindande. Enligt det förhandsavgörandet kan tillstånd inte beviljas ett sådant nytt projekt som försämrar en ytvattenförekomsts status eller äventyrar uppnåendet av en god status hos vattenförekomsten. I Finland är miljömålen för vattenvården inte bindande enligt den nationella lagstiftningen. Det har varit möjligt att göra undantag från målet om god vattenstatus på grund av projekt eller verksamhet endast när statsrådet godkänner förvaltningsplanerna för vattenförvaltningsområdena vart sjätte år.
”Regeringen vill införa den nationella flexibilitet som vattenramdirektivet möjliggör för att till exempel projekt som främjar grön omställning ska kunna ansöka om undantag från miljömålen och för att handläggningen ska bli smidigare. På samma gång gör vi vår nationella lagstiftning samstämmig med EU-lagstiftningen”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.
Enligt regeringspropositionen ska det i lagen om vattenvårds- och havsvårdsförvaltningen föreskrivas om ett mål om god vattenstatus och om ett krav på icke-försämring av vattnens status som preciserar det målet. Det föreslås att i miljöskyddslagen och vattenlagen tas in överensstämmelse med miljömålen för vattenvården som en ny förutsättning för beviljande av tillstånd. Detta motsvarar det rådande rättsläget.
Enligt propositionen ska det i miljöskyddslagen och vattenlagen föreskrivas att en verksamhetsutövare kan ansöka om undantag från miljömålen för vattenvården när det är fråga om ett projekt som påverkar vattnens status eller som orsakar fysiska förändringar i vattenförekomsten. Ärendet handläggs inom ramen för tillståndsförfarandet enligt miljöskyddslagen eller vattenlagen vid regionförvaltningsverket, och från och med den 1 januari 2026 vid Tillstånds- och tillsynsverket. Undantag kan beviljas under vissa förutsättningar.
Dessutom bör man vid planeringen av vattenvården mer effektivt granska de undantag som gäller möjligheterna att förlänga tidsfristerna för uppnående av god status i en vattenförekomst eller mindre stränga mål för en vattenförekomsts status.
Genom propositionen förverkligas också föresatsen i regeringsprogrammet om att regeringen genom nationell lagstiftning ska svara på målen i vattenramdirektivet och om att den nationella flexibilitet som möjliggörs i vattenramdirektivet ska tas i bruk. Genom propositionen genomförs också RED III-direktivet, som gäller förnybar energi.
Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den. För utvecklandet av informationshanteringen i fråga om vatten föreslås en satsning av engångsnatur på 3 miljoner euro. För att tillstånds- och utlåtandeförfarandet ska fungera smidigt bör verksamhetsutövarna, myndigheterna och medborgarna ha bred tillgång till tillförlitliga och aktuella uppgifter ur miljöförvaltningens informationssystem. Detta kommer att minska företagens ekonomiska börda, främja jämlikheten mellan sökandena och öka informationen om vattnens status och hur den utvecklas.
Mer information:
Erja Werdi
lagstiftningsråd
tfn 0295 250 312
[email protected]