Statsrådet och ministerierna Media
main-mobile-navigation-header
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

EU:s telekommunikationsministrar diskuterade främjandet av digitaliseringen

Kommunikationsministeriet 5.6.2020 14.50 | Publicerad på svenska 5.6.2020 kl. 15.50
Pressmeddelande

Ordförandelandet för Europeiska unionens råd Kroatien ordnade ett informellt videomöte för telekommunikationsministrarna den 5 juni. Vid mötet representerades Finland av kommunikationsminister Timo Harakka.

Telekommunikationsministrarna diskuterade prioriteringarna i EU:s digitala politik under tiden efter covid-19-pandemin.

- Digitaliseringen har haft stor betydelse under koronapandemin och den har en viktig roll också i återhämtningsprocessen. Vi har tagit ett stort steg i digitaliseringen, lärt oss nya färdigheter och ändrat vår attityd. Vi är nu allt mer beredda att övergå till en digital tidsålder, konstaterar minister Harakka.

- Kompetensen bör utvecklas kontinuerligt och vi behöver också en bred utbildning. Vi utgjorde själva exempel under EU-ordförandeskapet då vi gav varje EU-land en grundkurs i artificiell intelligens på eget modersmål, säger minister Harakka.

Minister Harakka anser att en möjliggörande lagstiftning är den viktigaste faktorn när det gäller att främja digitalisering, data och artificiell intelligens.

- Lagstiftningsmiljön ska möjliggöra innovationer och stödja nya verksamhetsmodeller. Företagens digitala affärsverksamhet bör utvecklas och därför anser vi att kommissionens lagstiftningsprojekt i fråga om digitala tjänster är viktigt, säger minister Harakka.

Också tillgänglig data och fungerande kommunikationsnät intar en nyckelroll.

- Datatillgången och interoperabiliteten mellan olika sektorer bör ökas. På detta sätt kan vi skapa ny affärsverksamhet och nya tjänster för medborgarna, konstaterar minister Harakka.

- Det är allt viktigare att ta i bruk 5G-nät. I Finland utauktioneras i sommar fler 5G-frekvenser, säger minister Harakka.

Ytterligare information:

Johanna Juselius, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 372 7062

Pressmeddelande 3.6.2020: Minister Harakka företräder Finland vid mötena för EU:s transportministrar och telekommunikationsministrar
The Council of the EU: Video conference of telecommunications ministers, 5 June 2020

Tillbaka till toppen