Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat puolustusyhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan

Puolustusministeriö
9.7.2018 12.14
Tiedote

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat 9.7.2018 Turussa puolustusyhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan. Yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittivat maiden hallitusten puolesta puolustusministeri Jussi Niinistö sekä Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist. Allekirjoitusseremonia järjestettiin Suomen Joutsenella.

Suomi ja Ruotsi ovat viime vuosina tiivistäneet merkittävästi kahdenvälistä puolustusyhteistyötään. Maiden välillä ei kuitenkaan toistaiseksi ole ollut kahdenvälistä puolustusyhteistyötä koskevaa yhteisymmärryspöytäkirjaa.

Nyt allekirjoitettu yhteisymmärryspöytäkirja muodostaa kehyksen Suomen ja Ruotsin väliselle puolustusyhteistyölle. Asiakirjassa kuvataan puolustusyhteistyön tavoitteet sekä luetellaan yhteistyöalueet.

Yhteisymmärryspöytäkirja kattaa Suomen ja Ruotsin rauhan-, kriisi- ja sodanajan puolustusyhteistyön. Yhteistyölle ei myöskään aseteta ennakkoon rajoitteita.

Yhteisymmärryspöytäkirja ei sisällä keskinäisen puolustuksen velvoitteita.

Suomi ja Ruotsi syventävät parhaillaan puolustusyhteistyötä kattamaan operatiivisen suunnittelun kaikissa tilanteissa. Puolustusselonteon mukaan esimerkkejä näistä tilanteista ovat esimerkiksi alueellisen koskemattomuuden turvaaminen tai YK:n peruskirjan 51 artiklan mukaisen kollektiivisen itsepuolustusoikeuden harjoittaminen.

Yhteisymmärryspöytäkirja löytyy osoitteesta http://www.defmin.fi/ajankohtaista/kansainvaliset_sopimukset

Lisätietoa yhteisymmärryspöytäkirjasta antavat ylijohtaja Janne Kuusela, puh. 0295 140 300 sekä viestintään liittyen erityisasiantuntija Kristian Vakkuri, puh. 0295 140123.

Tillbaka till toppen