Statsrådet och ministerierna Media
main-mobile-navigation-header
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Finland deltar i arbetet för att främja global tillgång till vaccin

Utrikesministeriet 4.6.2020 17.30 | Publicerad på svenska 4.6.2020 kl. 17.50
Pressmeddelande

Finland har gett ett löfte om finansiering på 2,5 miljoner euro till den globala vaccinalliansen Gavi vid vaccintoppmötet den 4 juni. Stödet från Finland främjar Gavis mål att vaccinera 300 miljoner barn under de följande fem åren och förstärker den globala tillgången till vaccinet mot covid-19. Stödet till hälsovården i de fattigaste länderna förhindrar att smittsamma sjukdomar bryter ut och sprids globalt.

Vid toppmötet deltog bland annat Bill Gates, Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Finland representerades av utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.

”Pandemin påverkan alla nationer och därför är det viktigt att arbeta tillsammans. Alla länder bör vara med i arbetet för att lösa pandemin, och ingen är trygg förrän alla är trygga. Den globala distributionen av vaccinet bör vara jämlik, förmånlig och transparent, oberoende av var vaccinet är utvecklat och finansierat,” betonade minister Skinnari i sitt inlägg.

Finland ämnar fortsätta stödja Gavi även år 2021.

Stödet till hälso- och sjukvårdssystem i de fattigaste länderna främjar den globala hälsosäkerheten.  Fungerande system kan mer effektivt förhindra att smittsamma sjukdomar bryter ut och sprids. Därför är det viktigt för Finland att vaccinet mot covid-19 är tillgängligt överallt i världen. Möjligheten för flickor, kvinnor, personer med funktionsnedsättning och andra personer i utsatt ställning att skydda sig mot den sjukdom som coronaviruset orsakar bör också beaktas.

Gavi, som grundades 2000, förstärker det globala vaccinationsskyddet mot epidemier och främjar vaccination av barn mot livshotande smittsamma sjukdomar. Gavis vaccinationsarbete når nästan hälften av världens barn. Gavi främjar tillgången till vaccinet mot covid-19 i de fattigaste länderna och bedriver ett nära samarbete med bland annat WHO, Världsbanken och Unicef.

Ytterligare information: Kirsi Airio, utvecklings- och utrikeshandelsministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 574 1729, och Pasi Pöysäri, enhetschef, enheten för hållbar utveckling och klimatpolitik, tfn 0295 350 022

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]

Tillbaka till toppen