Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Suomi vastustaa kuolemanrangaistusta aina ja kaikissa olosuhteissa

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 19.1.2015 17.14
Tiedote 18/2015

Paikallisten mediatietojen mukaan Afganistanissa toimineiden suomalaisten avustustyöntekijöiden surmasta syytetty henkilö on tuomittu kuolemaan. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Suomi kuten koko Euroopan unioni vastustaa kuolemanrangaistusta aina ja kaikissa olosuhteissa. Kanta ei ole riippuvainen tuomion langettavasta valtiosta taikka tuomitun kansalaisuudesta.

Kuolemanrangaistus on julma, epäinhimillinen ja peruuttamaton rangaistus. Väärä tuomio voi johtaa peruuttamattomaan ihmishengen menetykseen. Kuolemantuomio loukkaa oikeutta elämään ja on kiellettyä kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen toisen valinnaisen pöytäkirjan nojalla. EU:n perusoikeuskirjan 2 artiklan mukaan ketään ei saa tuomita kuolemaan eikä teloittaa.

Suomalaisten avustustyöntekijöiden surmaaminen oli erittäin tuomittava, valitettava, mutta myös erittäin poikkeuksellinen suomalaisiin kohdistunut rikos. Ulkoministeriö on tänään ollut yhteydessä surmattujen suomalaisten avustustyöntekijöiden omaisiin.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Nina Nordström, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, puh. 0295 350 104, vastuuvirkamies (Afganistan) Olli Ruohomäki, eteläisen Aasian yksikkö, puh. 040 752 4715

 
Tillbaka till toppen