Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media
Meny

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Toivakka på Team Finland-resa till Iran

Utrikesministeriet 3.12.2015 16.07
Pressmeddelande 272/2015

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka reser med en delegation bestående av nästan 70 personer på en exportfrämjande Team Finland-resa till Iran den 7–10 december 2015. Delegationens medlemmar företräder bland annat företag inom bioekonomi, cleantech, IT- och byggbranschen.

”Besöket är en ypperlig chans att presentera finskt kunnande inom flera sektorer för Irans allt öppnare marknad med över 80 miljoner konsumenter”, säger minister Toivakka.

Genom högnivåmöten främjas finländska företags affärskontakter och projekt. Minister Toivakka kommer tillsammans med de finländska företagen att träffa iranska ministrar och andra representanter för statliga institutioner. I Teheran kommer Toivakka att öppna ett finsk-iranskt seminarium där företagen har möjligheten att träffa iranska partner.

Utsikterna när det gäller Irans tillväxt under de kommande åren är mycket goda, om sanktionerna upphävs enligt planerna under 2016. Under de kommande fem åren kan landets tillväxt rentav uppgå till 5–8 procent. Iran har satt igång ett nationellt ekonomiskt stimulansprogram för 2,5 miljarder euro och behovet att modernisera landets ekonomi är stort efter att landet så länge stått i internationell offside. I den här situationen har också Finland utmärkta möjligheter, och utgångspunkterna för att handeln med Iran ska växa är goda. Det finns redan en positiv Finlandsbild och kännedom om finska produkters höga kvalitet i Iran. Målet med den aktuella resan är att ta följande steg och med hjälp av ministerns prestige skapa nya affärskontakter för finländska företag i landet.

Resan ordnas i samarbete med Team Finland-partnern Finpro.

I resan deltar:

Abloy Oy
Amomatic Oy
Aurelia Turbines Oy
Cargotec
Comptel
Dinolift Oy
East Consulting Oy
NTM-centralen i Birkaland
Finnfund
Finnvera
FM Timber Team Oy
Geologiska forskningscentralen
Handelsbanken
Hämeen Ammattikorkeakoulu
Meteorologiska institutet
International ThermoWood Association
Jartek Invest Oy
JPJ-Wood Oy
Kalottikone Ltd
Centralhandelskammaren
KONE
Leipurin Group Oyj
Oy Lunawood Ltd
Magnusson Helsinki Asianajotoimisto
Merus Power Dynamics Oy
Metsäliitto Cooperative, Metsä Wood
Metsäntuottajat Oy
Mipro Oy
Neste Jacobs Oy
Nestor Cables Oy
Nokia Corporation
Nordea
Oilon Oy
OP Ryhmä
Orion Pharma
Outotec Oyj
REACHLaw Ltd
Remu Oy
Siparila Oy
Sleipner Finland Oy
Sormat Oy
Stora Enso
Suomen Sahat
Tammiston Puu
Tecnotree Corporation
Oy Timber Frame Ltd
UPM Plywood
Valmet
Versowood Oy
Wellquip Oy
Wärtsilä Corporation

För mera information: Tiina Larvala, ambassadråd, enheten för Mellanöstern och Nordafrika, tfn 050 598 0106, och minister Toivakkas specialmedarbetare Emma Hannonen, tfn 050 574 0736

Lenita Toivakka Team Finland
Tillbaka till toppen