Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Utrikesminister Soini deltar i utrikesrådets möte i Bryssel

Utrikesministeriet
15.1.2016 15.53
Pressmeddelande

Pressmeddelande 6/2016
15.1.2016

EU:s utrikesministrar sammanträder i rådet för utrikes frågor den 18 januari i Bryssel. Utrikesminister Timo Soini företräder Finland vid mötet. Mötets teman är Irak, Ukraina och Syrien. Under en inofficiell lunch med Jordaniens utrikesminister Nasser Judeh kommer utrikesministrarna därtill att diskutera samarbetet mellan EU och Jordanien i internationella och regionala frågor.

Utrikesrådet ska behandla den aktuella situationen i Syrien. Ett viktigt tema är den politiska processen för att lösa konflikten i landet. Under mötet diskuteras också målen för den internationella givarkonferensen om Syrien som ordnas i London den 4 februari 2016.

Under rådets möte diskuteras den aktuella situationen i Irak på basis av en lägesrapport av EU:s höga representant för utrikes frågor Federica Mogherini. Under mötet behandlas också EU:s roll i regionen och verksamheten för att bekämpa terrororganisationen ISIL.

Utrikesministrarna kommer också att ta upp den aktuella situationen i Ukraina och hur reformerna i landet framskrider.

I samband med mötet deltar utrikesminister Soini också i ett inofficiellt möte mellan EU:s utrikesministrar och Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin, som ordnas av Danmark, och i ett annat inofficiellt möte med Makedoniens utrikesminister Nikola Poposki, som ordnas av Österrike och Ungern.

Ytterligare information: Jussi Tanner, utrikesminister Soinis diplomatiska rådgivare, tfn +358 40 352 0947, och Stefan Lee, Europakorrespondentens ställföreträdare, tfn +358 50 436 2337

EU
 
Tillbaka till toppen