Statsrådet och ministerierna Media
main-mobile-navigation-header
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Utrikesministeriet på Världen i byn – klimatförändringen årets tema

Utrikesministeriet 21.5.2019 10.00
Nyhet

Utrikesministeriet deltar i festivalen Världen i byn veckoslutet den 25–26 maj. Temat för årets festival är klimatförändringen. Evenemanget hålls på Järnvägstorget och i Kajsaniemiparken.

I utrikesministeriets tält uppmärksammas förutom klimatförändringen också tidningen Kehitys-Utveckling som fyller 50 år i år. Bild: Hanna Päivärinta/UM

Du hittar som vanligt utrikesministeriets tält på Järnvägstorget. I tältet uppmärksammas förutom klimatförändringen också tidningen Kehitys-Utveckling som fyller 50 år i år.

Vi har byggt en utställning med gamla artiklar och bilder ur tidningen. De gamla tidningarna visar vilka teman som återkommit och vilka nya fenomen som uppstått i utvecklingssamarbetet under årens lopp. Tidningen förmedlar också en bild av hur man sett på det globala syd under olika perioder.

Besökarna kan rösta på sin favorit bland de senaste årens pärmbilder. Bland alla som deltar i omröstningen lottar vi ut fina priser.

Klimatförändringar och utvecklingssamarbete i paneldebatt

Utrikesministeriet ordnar en paneldebatt om klimatförändringen och Finlands utvecklingssamarbete. Diskussionen förs på Mekong-scenen på Järnvägstorget på lördagen kl. 14–14.45. Redaktören Hanna Nikkanen leder debatten.

Diskussionen handlar om hur Finland kan reagera på klimatförändringar och följderna av dem med hjälp av utvecklingssamarbete. Vi får också höra hur klimatförändringen syns i vardagen för invånare i utvecklingsländer. De allra fattigaste människorna är de som drabbas hårdast av klimatförändringens följder.

I diskussionen deltar rådgivare Riikka Mikkola från utrikesministeriets enhet för humanitärt bistånd, vd Jaakko Kangasniemi från utvecklingsfinansieringsbolaget Finnfund, missionären Mikko Pyhtilä från Finska Missionssällskapet och Riina Pursiainen från gruppen De ungas Agenda 2030.

Journalister berättar om sitt arbete

En hurudan bild förmedlar medierna av det globala syd och vad lyckas de inte förmedla? Finns det ett behov av att uppdatera bilden? På Taiga-scenen (Nationalteaterns hörn) på lördagen kl. 15.15–16.00 fördjupar vi oss i journalisternas arbete och den bild som medierna förmedlar av utvecklingsländerna.

Diskussionen leds av tidningens Kehitys-Utvecklings tf. chefredaktör Erja-Outi Heino. Regissören och redaktören Kari Juurus, fotografen Meeri Koutaniemi och redaktören och författaren Esa Salminen berättar om sina erfarenheter av att avbilda och beskriva utvecklingsländer.

Diskussionen är en del av programmet som uppmärksammar tidningen Kehitys-Utvecklings 50 åriga historia.

Festivalen Världen i byn ordnas av Fingo som är en takorganisation för fler än 300 medborgarorganisationer. Fingos verksamhet finansieras med utrikesministeriets utvecklingsbistånd.  Utrikesministeriet är en av huvudpartnerna i händelsen. Utrikesministeriets telt på Järnvägstorget är öppet lördagen den 25 maj kl. 11–20 och söndagen den 26 maj kl. 11–19.

Hanna Päivärinta

Skribenten är informatör vid utrikesministeriets kommunikationsavdelning

Världen i byn 

Tillbaka till toppen