Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Orpos regering: Syftet med de beslut som fattats är att förhindra okontrollerad nedgång i ekonomin

16.4.2024 16.50

Statsminister Petteri Orpos regering har enats om en plan för de offentliga finanserna 2025–2028. Regeringen har fattat beslut som ska förbättra hållbarheten i de offentliga finanserna och skapa förutsättningar för att stoppa skuldsättningen.

Regeringen höll en presskonferens om resultatet av sina ramförhandlingar den 16 april. I presskonferensen om förhandlingsresultatet deltog statsminister Petteri Orpo, finansminister Riikka Purra, undervisningsminister Anna-Maja Henriksson och jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.

Presskonferensen | Statsrådets videotjänst

Aktuellt

Regeringen föreslår skärpningar i invandringen

18.4.2024 14.15
SM
Den 18 april lämnade statsrådet flera propositioner om invandring till riksdagen. Propositionerna gäller skärpning av det internationella skyddet, förhindrande av kringgående av inresebestämmelserna, införande av ett gränsförfarande och minskning av mottagningspenningen. Dessutom överlämnades propositionen om boendetid i medborgarskapslagen till riksdagen.

Regeringen föreslår att serviceprocessen för jobbsökning lättas upp samt flexibilitet i överföringen av arbetskraftsservice till kommunerna

18.4.2024 14.03
TEM
Regeringen lämnade den 18 april 2024 en proposition till riksdagen. Syftet med propositionen är att i enlighet med regeringsprogrammet utöka sakkunnigas prövningsrätt i serviceprocessen för arbetssökande. Regeringen föreslår dessutom smidigare ändringar i fråga om ordnandet av arbetskraftsservice som överförs till kommunerna.

Statsminister Orpo uppmanade att snabbt ordna med militärt bistånd till Ukraina och vädjade om återhållsamhet i Mellanöstern

18.4.2024 1.35
VNK
I foto statsminister Petteri Orpo och Danmarks statsminister Mette Frederiksen
Foto: EU rådet
På onsdag kväll den 17 april samlades Europeiska rådet till ett extra möte för att diskutera säkerhetsläget i Europa och Mellanöstern. Europeiska unionen fördömde Rysslands attacker mot Ukraina och uppmanade att snabbt ordna med militärt bistånd till Ukraina. Landet behöver snabbt få hjälp och förses i synnerhet med luftvärn. EU-ländernas stats- och regeringschefer uttryckte också sin oro över det tillspetsade läget i Mellanöstern och uppmanade alla parter att avstå från att använda våld. Statsminister Petteri Orpo företrädde Finland vid mötet.

Kommissionens ordförande besöker Finlands östgräns

15.4.2024 17.45
VNK
Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och statsminister Petteri Orpo träffas i Villmanstrand fredagen den 19 april. De besöker också Finlands östgräns.

SHM och FPA informerar:
Mobilappen MittKanta tas i bruk nästa år – gör det lättare att uträtta ärenden i vardagen

18.4.2024 9.01
STM
Appen MittKanta som laddas ner i telefonen gör det snabbare att använda tjänsten och lättare att sköta hälsoärenden. Målet är att appen släpps våren 2025. Appen utvecklas i samarbete med aktörer inom social- och hälsovården.

Statsrådets webbplats förnyas

18.4.2024 8.36
VNK
Webbplatsen valtioneuvosto.fi förnyas onsdagen den 24 april. Målet är en enhetligare användarupplevelse och visuell profil. Dessutom är syftet att förbättra webbplatsens användbarhet särskilt med mobila enheter. I samband med förnyelsen tas också den separata webbplatsen för statsrådets kansli ur bruk.

Bilder

Nyhetsbilder publiceras på statsrådets Flickr-konto.

I statsrådets materialbank finns bilder av ministrar, tjänstemän och statsrådets lokaler.

Webbsändningar

Direktsändningar från regeringens presskonferenser och andra evenemang kan ses på statsrådets Youtube-kanal.

Se även

Statsrådet

Statsrådet

Med statsrådet avses Finlands regering, som består av statsministern och ett behövligt antal andra ministrar. Med statsrådet avses också det beslutsorgan som består av statsrådets allmänna sammanträde och ministerierna.

Information om statsrådet

Den sittande regeringen

Den sittande regeringen

Den 20 juni 2023 utnämnde republikens president det självständiga Finlands 77:e regering, som leds av statsminister Petteri Orpo. Regeringen består av Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet i Finland och Kristdemokraterna i Finland.

Statsminister Orpos regering

Finlands regeringar

Finlands regeringar

Du kan söka bland Finlands regeringar, regeringarnas sammansättningar och regeringsprogram under hela självständighetstiden, från och med 1917.

Regeringarna och ministrarna

Tillbaka till toppen