Hoppa till innehåll

Reformen av Ålands självstyrelselag behandlades i aftonskolan

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 25.2.2015 18.40
Pressmeddelande 97/2015

Beredningsarbetet för att utveckla Ålands självstyrelse behandlades i regeringens aftonskola. Regeringen är nöjd med beredningsarbetet och uppmuntrar den parlamentariska Ålandskommittén att fortsätta sitt arbete så, att en regeringsproposition med förslag till en ny Ålands självstyrelselag kan ges i god tid före nästa valperiod avslutas.

"Diskussionen med representanterna för Åland fördes i en positiv anda. I diskussionen kom det mycket väl fram att alla har förbundit sig att revidera Ålands självstyrelse så, att den nya självstyrelselagen kommer att ha trätt i kraft när Ålands självstyrelse firas 2022", sade justitieminister Anna-Maja Henriksson, som ansvarar för Ålandsfrågorna i regeringen.

Den parlamentariska Ålandskommittén har till uppgift att utarbeta ett förslag till reform av Ålands självstyrelsesystem. Kommittén överlämnade sitt delbetänkande med riktlinjer för den fortsatta beredningen i januari till justitieminister Anna-Maja Henriksson. Det slutliga betänkandet ska vara färdigt senast den 30 april 2017.

Kommitténs uppdrag innefattar bland annat att föreslå sådana ändringar av självstyrelsesystemet som motiveras av samhällsutvecklingen och åtgärder för att utveckla den ekonomiska självstyrelsen, samt att föreslå en översyn av behörighetsfördelningen mellan landskapet och riket.

Ytterligare upplysningar: kommitténs generalsekreterare, lagstiftningsrådet Janina Groop-Bondestam, justitieministeriet, tfn 02951 50334, e-post: fö[email protected]

Riktlinjer för reformen av självstyrelselagen för Åland (Justitieministeriets pressmeddelande 28.1.2015)

Anna-Maja Henriksson regeringen
Tillbaka till toppen