Hoppa till innehåll

Inre säkerhet, migration och brexit diskuterades vid EU-toppmötet i Salzburg

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 20.9.2018 16.19 | Publicerad på svenska 21.9.2018 kl. 12.46
Pressmeddelande 429/2018
Bild: BKA/Michael Gruber

EU:s stats- och regeringschefer sammanträdde till ett informellt möte i Salzburg den 19 och 20 september. Ett centralt tema för det informella mötet var utvecklandet av EU:s inre säkerhet. Vid mötet diskuterades också migrationsfrågor och Storbritanniens utträde ur EU.

”I vår diskussion om EU:s inre säkerhet betonade jag att vi måste ta cyber- och hybridhot på största allvar. Vi måste säkerställa att våra samhällen inte kan försvagas eller EU:s enighet splittras”, sade statsminister Juha Sipilä.

Stats- och regeringscheferna diskuterade också bland annat bekämpning av terrorism och Europeiska kommissionens förslag att inrätta permanenta operativa enheter med sammanlagt 10 000 anställa för att övervaka EU:s yttre gräns.

”Finlands utgångspunkt är att varje land i första hand själv ska ansvara för sin egen gränskontroll. Det lönar sig dock att utveckla samarbetet på EU-nivå med hänsyn till att våra länder har olika behov och gränsövervakningssystem”, sade statsminister Sipilä.

På torsdagen sammanträdde stats- och regeringscheferna också utan Storbritannien för att diskutera landets EU-utträde. Det är möjligt att förhandlingarna om avtalet om utträde och om den politiska förklaringen om de framtida förbindelserna mellan EU och Storbritannien skjuts upp från oktober till november.

”Tidsplanen är inte lika viktig som ett kontrollerat utträde och ett fungerande utträdesavtal. EU:s ståndpunkter i förhandlingarna är klara och det finns inte skäl att ändra dem”, konstaterade statsminister Sipilä.

På onsdagen vid en arbetsmiddag diskuterade stats- och regeringscheferna vilka framsteg som gjorts i fråga om de åtgärder för att hantera migrationen som Europeiska rådet fastställde i juni. Medlemsländerna har utrett hur man inom ramen för de regionala landstigningsarrangemangen i Medelhavsområdet och vid de kontrollerade centrum som inrättas i EU kan ta hand om personer som blir räddade till havs. Under diskussionen konstaterades att det är av avgörande betydelse att utveckla samarbetet med de afrikanska länderna. Finland anser att de fastställda riktlinjerna ska genomföras snabbt.

”Det är viktigt att börja genomföra riktlinjerna i praktiken. Under mitt anförande framhävde jag att tillräckliga resurser måste reserveras för arrangemangen. Jag betonade också att Afrikas strategiska betydelse för Europa växer. Vi måste hitta nya och innovativa sätt att stödja Afrika. I synnerhet mera handel och investeringar behövs”, sade statsminister Sipilä.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen