Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

EU-ledarna diskuterade Europeiska unionens framtid

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 29.9.2017 8.28 | Publicerad på svenska 29.9.2017 kl. 11.45
Pressmeddelande 436/2017
Kuva: Amo Mikkor, EU2017EE

EU-ländernas stats- och regeringschefer sammanträdde i Tallinn vid en inofficiell middag torsdagen den 28 september för att diskutera EU:s framtid. EU:s reformprocess inleddes för ett år sedan vid toppmötet i Bratislava efter att Storbritannien beslutade att utträda ur unionen.

- Inom EU måste det i enlighet med det som överenskommits i Bratislava genomföras konkreta reformer som svarar mot medborgarnas behov. Att skapa arbetstillfällen och främja säkerhet är sådana reformer, sade statsminister Juha Sipilä.

EU-ledarna diskuterade EU:s framtid också utifrån de tal som Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Frankrikes president Emmanuel Macron nyligen hållit. Särskilt utvecklandet av ekonomiska och monetära unionen EMU och försvarsdimensionen samt frågor om migration väckte diskussion.

Statsminister Sipilä påminde att man i framtidsdiskussionen ska göra en skillnad mellan långsiktiga och kortsiktiga målsättningar.

- I nuläget måste vi fokusera på åtgärder som verkligen svetsar oss samman, inte tvärtom. Vi måste finna ett mervärde för det vi gör, sade Sipilä.

- När det gäller EMU är vi ense om att processen inte är slutförd och bör ännu fortsätta. För det första måste vi fastställa de exakta problemområdena. Därefter kan vi söka lösningar för att åtgärda bristerna. Vi måste ta ett steg i taget. I gengäld för ett löfte om solidaritet krävs det alltid ansvarstagande, konstaterade statsminister Sipilä.

- Vårt främsta mål ska vara att följa gällande regler och vårt följande mål ska vara att ro i land med de frågor som nu ligger på bordet, såsom frågorna om riskhantering och bankunionen, fastställde Sipilä.

Statsminister Sipilä konstaterade att EU också ska vara en stark global aktör som bedriver ett ambitiöst försvarssamarbete, en ambitiös handelspolitik och en allt effektivare migrationspolitik.

- Vårt samarbete inom dessa sektorer har framskridit väl och bör fortsätta i en mycket ambitiös anda, konstaterade Sipilä som avslutning på den långa diskussionen.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319 och Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833

 
Tillbaka till toppen