Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

EU-ministerutskottet fastställde ståndpunkterna inför Europeiska rådets möte i december

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 14.12.2016 10.14 | Publicerad på svenska 14.12.2016 kl. 15.55
Pressmeddelande 549/2016

Som ett led i förberedelserna inför Europeiska rådets möte i december behandlade EU-ministerutskottet vid dess möte den 14 december utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken, migrationen och ekonomiska och sociala frågor. EU-ministerutskottet fastställde också ståndpunkten i fråga om fortsättningen på sanktionerna mot Ryssland och diskuterade de förhandlingar som inleds nästa höst gällande den fleråriga finansieringsramen.

Vid Europeiska rådets möte (15 december) ger Finland utvecklandet av en gemensam säkerhets- och försvarspolitik sitt fulla stöd. När det gäller migrationen anser Finland att det är viktigt att EU utvidgar partnerskapet så att det även omfattar Somalien, Irak och Afghanistan. Syftena med detta samarbete är att minska människors behov att ta sig till Europa samt att effektivisera återsändandet av dem som inte behöver skydd. Även samarbetet mellan EU och Turkiet är viktigt enligt Finland.

I fråga om EU:s förberedelser för att förlänga sanktionerna mot Ryssland med sex månader fram till den 31 juli 207 fastställde EU-ministerutskottet att Finland fortsättningsvis stöder EU:s gemensamma sanktionspolitik.

EU-ministerutskottet behandlade också inflytandet i Europeiska kommissionens beredning av förslaget till den nya fleråriga finansieringsramen (2021-).

Dessutom fastställde EU-ministerutskottet Finlands ståndpunkter inför mötena i miljörådet (19.12), där man ska behandla utsläppshandelsdirektivet och sträva efter ett godkännande av slutsatserna om den hantering av kemikalier som gäller skyddet av människor och hälsan. 

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Jari Haapiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 406, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen