Europeiska havskonferensen i Åbo fokuserar på den blå ekonomin

Statsrådets kommunikationsavdelning 18.5.2016 12.20
Nyhet

Under årets europeiska havskonferens ”Havets dag i Europa” som organiseras i Åbo den 18-19 maj, diskuteras hur man ska öka investeringarna i den maritima ekonomin och sjöfartsnäringen, dvs. den blå ekonomin. Över 1000 gäster deltar i konferensen.

Statsminister Juha Sipiläs regering har som mål att Finland ska vara en föregångare inom bioekonomin, kretsloppsekonomin och utvecklingen av ren teknik före 2025.

”Genom hållbara lösningar ska vi sätta fart på exporten och sysselsättningen, och genom att lätta upp regleringen eftersträvar vi sådana företagsinvesteringar som behövs för tillväxten. Vi utarbetar som bäst en nationell utvecklingsplan för den blå bioekonomin som gäller utnyttjandet av ekonomiska tillväxtmöjligheter som har att göra med vattendrag, och vårt mål är fortsättningsvis att trygga havsklustrets framtid”, säger statsminister Juha Sipilä.

Karmenu Vella, kommissionsledamot med ansvar för miljö-, havs- och fiskerifrågor, ska hålla öppningsanförandet vid Havets dag. Statsrådet representeras av jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.

Tvådagarsevenemanget organiseras av Europeiska kommissionen tillsammans med Åbo stad och statsrådets kansli.

Konferensen på nätet (på engelska)
Havspolitiken i Finland

Juha Sipilä Kimmo Tiilikainen