Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Europeiska rådet dryftade ytterligare förutsättningar för sysselsättning och ekonomisk tillväxt

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 23.6.2017 15.30 | Publicerad på svenska 29.6.2017 kl. 12.37
Pressmeddelande 314/2017

Under sin andra mötesdag betonade Europeiska rådet, som sammanträdde i Bryssel den 22 och 23 juni, vilken betydelse en fungerande inre marknad och stabil internationell handel har som drivkrafter för sysselsättning och ekonomisk tillväxt.

"Utvecklingen av den inre marknaden är ett bra exempel på ett konkret projekt som är mycket viktigt för medborgarna. En fungerande gemensam marknad inom EU skapar sysselsättning och tillväxt. Genom sådana projekt bestäms EU:s verkliga framgång och betydelse för människorna. Det här borde vi komma ihåg nu när det diskuteras mycket om unionens framtid och det dras upp riktlinjer och utarbetas visioner", sade statsminister Juha Sipilä.

"Vi måste snabbt utveckla vår gemensamma inre marknad. De viktigaste delområdena för Finland är digitalisering, tjänster och energiunionen. Jag är nöjd över att dessa frågor behandlades i dag", konstaterade statsminister Sipilä.

Europeiska rådet betonade att det krävs ytterligare åtgärder av EU och dess medlemsstater för att genomföra strategierna för den inre marknaden. Rådet påminde också om att befintlig lagstiftning ska verkställas snabbare och övervakas effektivare.

Europeiska rådet framhävde också vilken betydelse stabil och fri internationell handel har för världsekonomin.

"Den politiska situationen i USA har framhävt EU:s roll som befrämjare av och förespråkare för frihandel. Det är vi som ska ligga i täten. För ett exportdrivet land som Finland är det viktigt att försvara frihandel", konstaterade Sipilä.

Europeiska rådet diskuterade också hanteringen av migrationen och betonade att alla medlemsstater ska uppfylla skyldigheterna enligt avtalet mellan EU och Turkiet, bland annat när det gäller placering av flyktingar i medlemsstaterna.

"Finland anser att det är viktigt att ingripa i de bakomliggande orsakerna till migration så att människor inte ska vara tvungna att lämna sina hem", sade Sipilä.

"Det sätt på vilket vi talar om invandrare och människor som drabbats av tragedi bidrar inte till en lösning på problemet. Vi borde till exempel i stället för att tala om att fördela ”bördan” tala om att fördela ”ansvaret” mellan medlemsstaterna. Jag har också lyft fram den här tanken i diskussioner med kolleger", berättade statsminister Sipilä.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Bild- och videomaterial till mediernas förfogande 

 
Tillbaka till toppen