Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Regeringens riktlinjer för det förhandlingsresultat som arbetsmarknadens centralorganisationer uppnådde 29.2

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 2.3.2016 18.12
Pressmeddelande 84/2016

Regeringen understöder det förhandlingsresultat om ett avtal för ökad konkurrenskraft som arbetsmarknadens centralorganisationer har uppnått.

Regeringen konstaterar att det uppnådda förhandlingsresultatet ersätter de åtgärder för förbättrandet av kostnadskonkurrenskraften som ingår i en tidigare regeringsproposition och att beredningen av åtgärderna avslutas.

Regeringen konstaterar också att ett avtal om ökad konkurrenskraft som inte skulle innefatta skattelättnader skulle stärka den offentliga ekonomin med cirka 600 miljoner euro, som motsvarar ungefär 0,3 procent i förhållande till totalproduktionen. Enligt regeringsprogrammet måste nettoeffekten av samhällsfördraget och av de löneuppgörelser som nåtts stärka balansen i de offentliga finanserna med ett belopp som utgör minst en halv procent i förhållande till den totala produktionen på 2019 års nivå, med beaktande av skattelättnaderna (högst 1 miljard euro) i samband med dem.

Regeringen är nöjd med att centralorganisationerna har förbundit sig att i kollektivavtalen främja lokala avtal och att samtidigt förbättra förtroendemännens verksamhetsförutsättningar. Regeringen ser positivt på att arbetsmarknadsorganisationerna är beredda på en överenskommelse om en s.k. krisklausul, på att den slutliga rätten att besluta om lokala avtal överförs till arbetsplatserna och på att ta i bruk arbetstidsbanker. Icke-organiserade arbetsgivare kommer i fortsättningen att ha samma rättigheter och skyldigheter som organiserade arbetsgivare.

I den mån främjandet av lokala avtal och stärkandet av anställdas ställning i företags beslutsfattande kräver ändringar i lagstiftningen, kommer dessa att beredas tillsammans med parterna i arbetslivet i den arbetsgrupp som styrs av överdirektör Pekka Timonen.

Regeringen och arbetsmarknadsorganisationerna ska se över betydelsen och räckvidden av avtalet i juni 2016.  Dessutom ska regeringen bedöma helhetens konsekvenser för den offentliga ekonomin i enlighet med det som har antecknats om samhällsfördraget i regeringsprogrammet. 

Regeringen konstaterar att den lösning som nu uppnåtts ger goda förutsättningar att slopa sådana ytterligare nedskärningar i utgifterna samt skattehöjningar i inkomstbeskattningen som ännu inte genomförts och som nämns i bilaga 2 i regeringsprogrammet.    

Regeringen uppmuntrar arbetsmarknadsorganisationerna att främja lokala avtal under vårens arbetsmarknadsrunda. Om man uppnår det mål för framsteg i fråga om lokala avtal som regeringen informerade om 17.2, kommer regeringen att se detta som en faktor som förbättrar slutresultatet då den bedömer de villkorliga inkomstskattelättnader som nämns i regeringsprogrammet.

Vid denna bedömning läggs även vikt vid förtydligandet av Finlands modell för förhandlingsförfarandet.  Finlands modell ska preciseras så att den kan ingå i finansministeriets bedömningar av läget inom den offentliga ekonomin. 

Som det konstateras ovan, ersätter den uppnådda lösningen de åtgärder för stärkandet av kostnadskonkurrenskraften som ingår i den tidigare regeringspropositionen och avslutar beredningen av dem. Regeringen fortsätter dock med beredningen av det förslag om familjeledigheternas engångsersättning som ingår i lagpaketet. 

Övriga ändringar som har nämnts i samband med förhandlingsresultatet och som kräver regeringens medverkan ska beredas i samarbete med arbetsmarknadsparterna på basis av det underlag som har lagts fram i förhandlingsresultatet.

Bilaga: Regeringsprogrammet för statsminister Juha Sipiläs regering, bilaga 2
Regeringsprogrammet i sin helhet

 
Tillbaka till toppen