Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Regeringens beslut om avspärrning av Nyland påverkar inte mediernas verksamhetsförutsättningar

Statsrådets kommunikationsavdelning 26.3.2020 15.28 | Publicerad på svenska 26.3.2020 kl. 16.53
Pressmeddelande 184/2020

Chefredaktörernas förening har tagit ställning till regeringens beslut i går att begränsa trafiken mellan Nyland och resten av landet. Föreningen hyser oro över att journalister inte längre skulle få röra sig eller resa i sitt arbete, eller att mediedistributionen skulle störas. Föreningen är också bekymrad över beredskapslagens eventuella konsekvenser för öppenheten och mediernas verksamhet.

Statsledningen och myndigheterna vill trygga mediernas verksamhet och pressfriheten under alla omständigheter.

Begränsningarna i rörelsefriheten i landskapet Nyland gäller inte resor som är nödvändiga för att utöva arbete. Då ger personen vid behov polisen en redogörelse för resans destination och syfte. Begränsningarna i fråga påverkar alltså inte mediernas verksamhet och nödvändiga resor på grund av arbete.

Vi syftar också till att trygga mediernas verksamhetsförutsättningar vid statsrådets presskonferenser genom att dela våra direktsändningar och publicera bilder för allmänt bruk. Med Rundradion och STT/Lehtikuva har vi kommit överens om arrangemang som tillförsäkrar alla medier tillgång till gratis direktsändningar och bilder. Eftersom journalister på grund av coronavirusutbrottet inte längre får delta i presskonferenserna fysiskt på plats, används nu teknik som gör det möjligt att ställa frågor direkt via en videokonferenstjänst.

Vi för en ständig konstruktiv dialog med Chefredaktörernas förening om hur vi bäst kan agera under rådande förhållanden för att trygga öppenheten och pressfriheten.

Ytterligare information: Päivi Anttikoski, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 040 536 4821