Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans besöker Finland

finansministerietinrikesministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 7.11.2016 11.10 | Publicerad på svenska 8.11.2016 kl. 10.43
Pressmeddelande 481/2016

Europeiska kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans besöker Helsingfors den 10 och 11 november och träffar statsminister Juha Sipilä, republikens president Sauli Niinistö, inrikesminister Paula Risikko och finansminister Petteri Orpo.

Timmermans ansvarsområden vid kommissionen är bl.a. bättre lagstiftning, kontakter mellan institutionerna och rättsstatsprincipen. Dessutom är han den vice ordförande som samordnar arbetet för kommissionärerna med ansvar för rättsliga frågor och migration. 

Statsminister Sipilä och vice ordförande Timmermans kommer vid sitt möte att diskutera bl.a. migrationen, handelspolitik, EU:s budget och försvar. Dessutom kommer de att diskutera utvecklandet av EU-lagstiftningen och kommissionens arbetsprogram för nästa år. Finland har redan länge främjat bättre EU-lagstiftning och stöder kommissionens arbete för att förenkla EU-lagstiftningen.

”Regeringen bedömer all EU-reglering utgående från den ekonomiska tillväxten, konkurrenskraften och sysselsättningen. Kommissionen under ledning av Jean-Claude Juncker har ett ambitiösare och mer strategiskt grepp än tidigare när det gäller att förenkla och förbättra lagstiftningen. I bästa fall garanterar EU-regleringen en enhetlig verksamhetsmiljö och jämlika möjligheter för företag och medborgare genom att ersätta de nationella bestämmelserna med gemensamma bestämmelser”, säger statsminister Sipilä.

Finland fortsätter arbetet med att kartlägga problematiska EU-rättsakter och kan i specifika fall föreslå för kommissionen att rättsakter upphävs, ändras eller bedöms på nytt eller att lagstiftningsförslag dras tillbaka.

Vice ordförande Timmermans kommer att föra en middagsdiskussion med finansminister Orpo. Ett av ämnena för diskussionen är ökad tillväxt och sysselsättning i Finland och Europa.

Vice ordförande Timmermans och inrikesminister Risikko kommer vid sitt möte att diskutera kommissionens förslag till en reform av EU:s asylsystem. De deltar även i ett seminarium om vidarebosättning, dvs. mottagande av kvotflyktingar, som kommissionens representation i Finland och inrikesministeriet ordnar. Vidarebosättning är en kanal för laglig invandring som är till nytta för personer i en särskilt utsatt ställning. Kommissionens och Finlands mål är att öka vidarebosättningen inom unionen så att allt fler medlemsstater deltar.

Mer information om mötet med statsministern: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, och Jari Haapiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 406, statsrådets kansli

Mer information om mötet med inrikesministern: Tuuli Kainulainen, överinspektör, tfn 0295 488 248, inrikesministeriet

Mer information om mötet med finansministern: Marketta Henriksson, finansråd, tfn 0295 530 441, marketta.henriksson(at)vm.fi, och Elisa Tarkiainen, specialmedarbetare, tfn 0400 774 789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi, finansministeriet

Mer information om vice ordförande Timmermans program: Pia Siitonen, informationschef, tfn 040 535 5979, Europeiska kommissionens representation i Finland

 
Tillbaka till toppen