Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Justitierådet Tuula Pynnä utsedd till Finlands kandidat som domare vid EU-tribunalen

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 20.9.2018 14.11
Pressmeddelande 427/2018
Bild: Marjo Koivumäki, bildupphovsrätt: Högsta domstolen

Statsrådet utsåg i dag den 20 september 2018 ledamoten i högsta domstolen, justitierådet Tuula Pynnä till Finlands kandidat för ett treårigt mandat som domare vid tribunalen vid Europeiska unionens domstol med början den 1 september 2019.

Pynnä har en lång och gedigen erfarenhet av nationellt domstolsarbete både vid underrätter och som ledamot i högsta domstolen och högsta förvaltningsdomstolen. Hon har också varit Finlands statsombud i EU-domstolen samt haft uppgifter med anknytning till EU-samarbetet och internationellt samarbete. Pynnä är juris kandidat till utbildningen och är vicehäradshövding. Hon har även två utländska påbyggnadsexamina i juridik (Magister der Rechte och Mastère en Études Juridiques Européennes).

EU-domstolen hör till de viktigaste EU-institutionerna vid sidan av Europaparlamentet, rådet och kommissionen. Till EU-domstolen hör två domstolar med säte i Luxemburg, dvs. domstolen och tribunalen. Tribunalen behandlar bl.a. talan som enskilda personer och företag väcker mot EU-institutionerna. Dessa kan gälla t.ex. konkurrensrätt, statsstöd, immateriella rättigheter samt EU:s tjänsteföreskrifter.

Domaruppdraget ingår i den stegvisa ökningen av antalet domare vid tribunalen, så att den från och med den 1 september 2019 har två domare från varje medlemsstat. Reformen är en följd av att domstolens arbetsbörda har ökat. När Finland har meddelat sin kandidat beslutar medlemsstaternas regeringar i samförstånd om utnämningen efter att ha hört den EU-kommitté som yttrar sig om kandidaternas lämplighet.

Ytterligare information: Johannes Leppo, lagstiftningsråd, tfn 0295 160 335, statsrådets kansli

Ytterligare information om domstolsärenden och tribunalen:
Statsrådets kanslis webbplats
Tribunalens webbplats

 
Tillbaka till toppen