Hoppa till innehåll

Statsminister Sipilä deltar i EU-toppmöten i Bryssel

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 11.12.2018 14.09 | Publicerad på svenska 11.12.2018 kl. 15.23
Pressmeddelande 595/2018

Statsminister Juha Sipilä deltar i tre EU-toppmöten i Bryssel den 13 och 14 december. Utöver Europeiska rådet hålls också eurotoppmötet och ett toppmöte utan Storbritannien om landets utträde ur EU. På agendan för Europeiska rådet står den fleråriga budgetramen, den inre marknaden, migrationsfrågor, desinformation och yttre förbindelser.

I Europeiska rådet diskuteras för första gången EU:s långtidsbudget, det vill säga den fleråriga budgetramen, på stats- och regeringschefsnivå. Förhandlingarna gäller budgetramen för 2021–2027. Finland anser att budgetens nivå som helhet så långt det är möjligt bör motsvara den nuvarande nivån med beaktande av Storbritanniens utträde.

Finland vill främja utvecklingen av den inre marknaden för att trygga sysselsättning och tillväxt. När det gäller hanteringen av migrationen förespråkar Finland en samordnad europeisk lösning och ett övergripande tillvägagångssätt. Finland ser motverkan av desinformation som en väsentlig del av beredskapen mot hybridhot.

EU:s stats- och regeringschefer kommer sannolikt också att diskutera EU:s reaktion på Rysslands handlingar på Azovska sjön och i Kertsjsundet. De kommer också att ta upp Storbritanniens utträde ur EU. Det var meningen att det brittiska underhuset skulle rösta om det utträdesavtal som godkändes vid det extra mötet i Europeiska rådet i november innan mötet i december, men omröstningen har skjutits upp.

Eurotoppmötet ska fatta beslut om vidare åtgärder för att utveckla Ekonomiska och monetära unionen. Till Finlands mål hör bland annat att stärka Europeiska stabilitetsmekanismen, inklusive förfarandena för skuldsanering, att skapa en säkerhetsmekanism för resolutionsfonden och att främja slutförandet av bankunionen. Finland kan inom ramen för sina grundläggande ståndpunkter delta i utvecklandet av ett budgetinstrument för euroområdet.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen