FI SV EN

Statsminister Sipilä till Warszawa på arbetsbesök och för att delta i ett Finland 100-evenemang

Statsrådets kommunikationsavdelning 5.1.2017 11.26
Pressmeddelande 4/2017

Statsminister Juha Sipilä gör ett arbetsbesök till Polen den 12 januari och träffar Polens premiärminister Beata Szydło. Detta är statsministerns första utlandsbesök i samband med jubileumsåret för Finlands självständighet, och under besöket ska han öppna en utställning om finländsk arkitektur och formgivning som hör till de mest betydande, internationella projekten inom ramen för Finland 100 år.

Statsminister Sipilä och Szydło ska bland annat diskutera aktuella EU-frågor, säkerhetssituationen på Östersjöområdet och det regionala samarbetet inom energi- och transportsektorn. En av de gemensamma frågor som ska tas upp är till exempel möjligheterna i fråga om det ekonomiska samarbetet.

Utöver detta ska statsminister Sipilä delta i ett diskussionstillfälle för finländska och polska företag vars tema är bioenergi och övriga innovationer inom energisektorn.     

I Warszawa öppnar statsminister Sipilä en utställning om finländsk formgivning och arkitektur från början av självständighetstiden fram till i dag. Utställningen ”Echoes – 100 Years in Finnish Design and Architecture” beskriver hur årstiderna och de växlande omständigheterna har inspirerat formgivarna till att söka pragmatiska lösningar för vardagen. Öppningen hålls i POLIN-muséet för de polska judarnas historia, som har planerats av professor Rainer Mahlamäki, fått Finlandiapriset i arkitektur 2014 och valts till årets europeiska museum 2016. Echoes-utställningen kommer senare att turnera i Bratislava, Budapest, Prag och Berlin.

Ytterligare information: Anna-Kaisa Heikkinen, specialmedarbetare (internationella frågor), tfn 040 7483 867, Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 315, statsrådets kansli 

Ytterligare information om mediearrangemangen: Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 07 33, statsrådets kansli.