Hoppa till innehåll

Statsminister Stubb vill avstå från politiska statssekreterare och stöder en reform av regeringens verksamhetssätt

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 5.3.2015 13.54
Pressmeddelande 118/2015

På torsdagen tog statsminister Stubb tillsammans med trafik- och kommunminister Paula Risikko emot den parlamentariska kommitténs betänkande om statsrådets strukturella och verksamhetsmässiga enhetlighet. Statsministern ansåg att kommitténs rekommendationer är utmärkta och konstaterade att det nu gäller att våga börja förändra statsförvaltningen och det politiska verksamhetssättet. Man måste se statsrådets verksamhet som en helhet. De synpunkter som kommittén lyft fram är en god början på reformen.

Avstå från politiska statssekreterare

Statsminister Stubb skulle vilja avstå från de politiska statssekreterarna, med undantag för statsrådets kansli. Behörighetsfördelningen mellan de politiska statssekreterarna och ministeriernas kanslichefer fungerar inte bra. ”Ministrarna bör ändå ha ett tydligt kabinett som stöd för den politiska styrningen, och ett tillräckligt antal politiska medhjälpare.” 

Statsminister Stubb anser det också viktigt att ministern alltid personligen deltar i EU-rådets möten. Den politiska statssekreteraren bör inte representera Finland i ministerns ställe.

”Om man vill öka det politiska ansvaret är jag beredd att stödja ett system med biträdande ministrar”, säger statsminister Stubb. Det kräver en ändring av grundlagen.

Större flexibilitet inom tjänstemannakåren 

Enligt statsministern borde ministeriernas tjänstemän i praktiken vara gemensamma tjänstemän för statsrådet. Statsministern anser att i det nuvarande systemet är gränserna mellan ministerierna alldeles för skarpa.

”Jag skulle gärna se betydligt större rörlighet mellan ministerierna. Detta skulle göra systemet mångsidigare och möjliggöra mångsidigare yrkeskarriärer och bredare kunnande.”

Den parlamentariska KEHU-kommittén, som utvärderat statsrådets strukturella och verksamhetsmässiga enhetlighet, föreslår i sitt betänkande åtgärder för att göra regeringsarbetet, som baserar sig på parlamentarism, fungerande, effektivt och strategiskt och för att stärka Finlands beslutsfattande och konkurrenskraft. Syftet är att förslagen ska kunna utnyttjas när nästa regering bildas.  Kommitténs arbete baserar sig på projektet för att reformera centralförvaltningen (KEHU-projektet). Projektets syfte är att göra statsrådet till en strukturellt mer enhetlig helhet, både i funktionellt och ekonomiskt hänseende.

Mer om ämnet:

Kommitténs betänkande (på finska)

Pressmeddelande

Bandad upptagning vid överlämnandet av kommitténs betänkande

Bilder från överlämningstillfället


Ytterligare information: Olli-Pekka Heinonen, statssekreterare, statsrådets kansli, tfn 0295 160 280, och Päivi Pietarinen, kommitténs generalsekreterare (kommitténs betänkande), tfn 050 543 3403

Tillbaka till toppen