FI SV EN

Hundra år sedan självständighetsförklaringen

Statsrådets kommunikationsavdelning 4.12.2017 11.20
Pressmeddelande 566/2017
Hundra år sedan självständighetsförklaringen

I dag den 4 december är det exakt hundra år sedan Finlands senat, det vill säga landets regering, gav Finlands självständighetsförklaring. Statsrådet samlades under ledning av statsminister Juha Sipilä till ett jubileumssammanträde för att fira självständighetsförklaringens hundraårsdag.

”Hundra år av oavbruten demokrati är sällsynt i hela världen. Det skiljer Finland från de flesta andra stater i världen. Vårt demokratiska system sträcker sig från lokal nivå ända upp till den högsta statsledningen. När vi firar hundra år av statlig självständighet, firar vi samtidigt den starka finländska demokratin”, konstaterade statsminister Sipilä i sitt tal vid statsrådets sammanträde. 

”Det exempel som Finlands senat föregick med för hundra år sedan förpliktar regeringarna än i dag. Regeringen måste ha förmåga att fatta beslut och bära ansvar för besluten. Den ska utföra det arbete som den har blivit utsedd att utföra. Vi måste våga ta steg framåt även när världen omkring oss är i gungning”, sade statsminister Sipilä.

Också representanter för 1917 års senatorers släkter samlades i Statsrådsborgen för att fira den historiska dagen. Även platsen där representanterna för släkterna träffades, republikens presidents föredragningssal, är historisk. För hundra år sedan var den senatens sessionssal.

Historia och framtid möttes när de ungdomar som inom ramen för projektet 100visio har skrivit ungdomarnas nya självständighetsförklaring 2017–2117 träffade såväl ministrarna som representanterna för senatorernas släkter. Projektet 100visio som arrangerades av Satakunta förbund utmanade skolklasser i Finland att skriva en ny självständighetsförklaring för Finland. Segrarvisionen är en text som är skriven av gymnasieeleverna Antti Rossinen, Rasmus Keinänen, Olli Kaksonen och Santeri Leinonen från Kuopion Lyseon lukio.

Självständighetssenaten, eller Svinhufvuds första senat, var det självständiga Finlands första regering. Lantdagen hade tagit över den högsta makten i Finland redan den 15 november 1917. Senaten upprättade självständighetsförklaringen till Finlands folk. Självständighetsförklaringen överlämnades den 4 december 1917, och samma dag presenterade Svinhufvud dess innehåll för lantdagen. Lantdagen godkände senatens åtgärder för förverkligande av självständighetsförklaringen den 6 december 1917. Senare, år 1919, beslutades det att Finlands självständighetsdag firas årligen den 6 december.

Ytterligare information: Suvi Innilä, programchef, tfn 050 597 7552, Päivi Pirttilä, kommunikationschef, tfn 040 705 3323 och Päivi Paasikoski, kommunikationschef, tfn 040 547 6279, statsrådets kansli