Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Utredning om den decentraliserade energiproduktionens potential och framtidsutsikter i Finland
Den fastighetsspecifika energiproduktionen ökar; att producera solel för eget bruk är redan i dag lönsamt för många

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 27.1.2017 9.23
Pressmeddelande 38/2017

I den utredning som publiceras i dag granskas den decentraliserade energiproduktionens potential och marknadsmässiga utsikter i Finland fram till 2030. I utredningen behandlar man möjligheterna att producera elektricitet och värme för eget bruk t.ex. i bostads- eller affärsfastigheter eller på gårdar och bedömer kostnaderna för och lönsamheten i olika tekniker samt utsikterna för lönsamheten i framtiden. I samband med elproduktionen har man i utredningen behandlat produktionen av solel och småskalig vindkraft, medan man i samband med uppvärmning har behandlat solvärme, jordvärme och andra värmepumplösningar. Dessutom har man separat behandlat produktionen av biogas för el- och värmeproduktionen samt för fordonstrafiken. Utredningen begränsar sig till produktion av förnybar decentraliserad energi samt till lösningar som fram till år 2030 kan ha en betydande potential i Finland och vars miljöpåverkan huvudsakligen är positiv.

Beträffande den fastighetsspecifika elproduktionen verkar i synnerhet produktionen av solel för eget bruk i fastigheter vara det mest potentiella alternativet. Produktionen av solel är redan enligt den nuvarande prisnivån lönsam på många ställen, förutsatt att panelen är rätt dimensionerad och att man med produktionen kan ersätta den egna elförbrukningen och även undvika avgifter och skatt för elöverföring.   Den lönsamma potentialen inom produktionen kommer att utnyttjas i betydande omfattning under det följande årtiondet. Om priserna på elöverföringen blir kapacitetsbaserade och därmed mindre beroende av elförbrukningen, försvagas lönsamheten. Detta kan bromsa upp utvecklingen, men knappast i den grad att investerandet upphör helt. 

Inom värmesektorn är den mest betydande potentialen inom förnybara lösningar förknippad med att den nuvarande fastighetsspecifika olje-, gas- och eluppvärmningen ersätts med i synnerhet värmepumpslösningar. Solvärme kan komplettera olika uppvärmningsalternativ både i nya och befintliga byggnader. I Finland finns det fortfarande mycket sådan fastighetsspecifik oljeuppvärmning som inte nödvändigtvis kan ersättas med andra uppvärmningsformer på ett lönsamt sätt på grund av de nuvarande oljepriserna. Det är därför osannolikt att vi i Finland kan avstå helt från oljeuppvärmningen under det följande årtiondet. 

Med produktion av biogas kan el och värme eller biogas för fordonstrafiken produceras i sådana situationer där biogas produceras av bioavfall eller avfallsvatten eller andra fraktioner med s.k. portavgift. För behandlingen av dessa fraktioner måste man betala en avgift, vilket gör produktionen av biogas lönsam.  Småskaligt utnyttjande av sådan produktion av biogas som endast grundar sig på att få inkomst eller nytta av energin är oftast inte lönsamt i nuläget. I Finland har uppskattningsvis redan nästan hälften av den totala potentialen i biogasfraktionerna med portavgift utnyttjats. Exempelvis åkerbiomassorna har betydligt större potential, men lönsamheten kräver ett starkt understöd eller andra incitament. 

Den decentraliserade energiproduktionen kan inte betraktas enbart ur den ekonomiska lönsamhetens synvinkel och enligt den nuvarande marknadsmodellen. Med anknytning till den decentraliserade produktionen håller man på att utveckla en stor mängd nya affärsmodeller inom vilka man kan utnyttja andra värden som tillfaller kunderna eller så sträva till att agera enligt en logik som avviker från den nuvarande energimarknadsmodellen. Den decentraliserade produktionen möjliggör att privatpersoner, samfund och småföretag kan delta aktivt i energiproduktionen. Energikonsumenterna efterfrågar å andra sidan enkla metoder för att kunna producera sin egen energi. I och med detta får befintliga och nya aktörer på energimarknaden möjligheter att erbjuda nya produkter och servicekoncept. 

Utredningen genomfördes av Pöyry Management Consulting Oy som en bakgrundsutredning till den nationella energi- och klimatstrategin för 2030 och som en del av genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2016.

Utredningens slutrapport (på finska)

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi

Ytterligare information: Jenni Patronen, Pöyry Management Consulting Oy, tfn 0103 324 330, jenni.patronen (at9 poyry.com

Kontaktperson vid ministeriet: Päivi Janka, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 833 [email protected]

 
Tillbaka till toppen