Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Finland kan delta aktivt för att höja ambitionsnivån i det globala klimatarbetet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 19.12.2016 12.52
Pressmeddelande 558/2016

Ambitionsnivån i det globala klimatarbetet måste höjas redan före 2020 för att kunna uppnå de mål i Parisavtalet som gäller att begränsa klimatuppvärmningen till nivån 1,5–2 °C, vilket framgår av rapporten Utsikter efter Parismötet och finska klimatlösningar som publiceras i dag den 19 december.

Metoderna för att höja ambitionsnivån är många. Länder utan utsläppsförpliktelser kan åta sig förpliktelser. Länder med förpliktelser kan utvidga eller skärpa kraven i sina förpliktelser.  Utsläppen inom de sektorer som inte omfattas av förpliktelserna kan minskas. Dessutom kan internationella samarbetsprojekt främjas och ibruktagandet av klimatlösningar försnabbas. De forum i anslutning till FN:s klimatkonvention som främjar klimatlösningar och samarbete kan förstärkas. Finland kan aktivt delta i alla dessa åtgärder. 

Finland kan mångdubbla sitt eget positiva klimatinflytande genom att erbjuda utsläppsreducerande lösningar till andra länder. I rapporten presenteras det hundra sådana lösningar som omfattar en mångfald av finländskt kunnande inom allt från energiproduktion till jordbruk, teknologi och politisk styrning samt kommersiella produkter och medborgarorganisationers projekt.

Parisavtalet har i regel mottagits väl, till och med i de länder som står för de största utsläppen, i de internationella organisationer som berörs av klimatförhandlingarna och i medierna. De som står för de största utsläppen är mycket nöjda med hur jämlikheten tillgodoses i avtalet och har bara vissa reservationer vad gäller avtalets trovärdighet. Inom organisationerna och medierna varierar bemötandet däremot mera. 

Mellan de 12 länder eller områden som granskas i rapporten och som står för de största utsläppen finns det i rapporten stora skillnader i fråga om ambitionsnivån, utsläppsutvecklingen, utsläppsberäkningarnas kvalitet samt de politiska åtgärderna.  Jämförelsen av ambitionsnivåerna inom klimatpolitiken försvåras dock av att vissa länders utsläppsberäkningar inte är helt tillförlitliga och av den s.k. principen av gemensamt men delat ansvar. Att bemöta dessa utmaningar är en av de viktiga utvecklingsuppgifterna i det arbete som följer av Parisavtalet.

Rapporten Utsikter efter Parismötet och finska klimatlösningar har utarbetats som en del i genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2016. Den har utarbetats av Oras Tynkkynen, Tommi Ekholm, Kati Kulovesi, Anna Laine, Tomi J. Lindroos, Riikka Siljander och Mika Sulkinoja. 

Rapporten Utsikter efter Parismötet och finska klimatlösningar (på finska)

Rapporten är en del av projektet för förberedelserna inför klimatavtalet från Paris, som leds av GreenStream Network och utförs i samarbete med VTT, Tyrsky-Konsultointi Oy, Indufor och CC Law. 

Mera information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi

Ytterligare information:

Oras Tynkkynen, äldre rådgivare, Tyrsky-Konsultointi Oy, tfn 050 512 1584, e-post oras.tynkkynen (at) tyrskyconsulting.fi

Tommi Ekholm, specialforskare vid Teknologiska forskningscentralen VTT Ab, tfn 040 775 4079, e-post tommi.ekholm (at) vtt.fi

 
Tillbaka till toppen