Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Staten genomförde på ett framgångsrikt sätt försäljningen av Neste Abp:s aktier

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 13.6.2018 9.30 | Publicerad på svenska 14.6.2018 kl. 10.51
Pressmeddelande 302/2018

Finska staten sålde 12,8 miljoner aktier i Neste Abp den 13 juni 2018. Antalet aktier motsvarar cirka 5,0 procent av bolagets alla aktier. Aktierna såldes till såväl finländska som internationella institutionella investerare genom ett accelererat auktionsförfarande. Försäljningspriset per aktie var 67,27 euro. Bruttoinkomsterna av försäljningen av aktierna uppgick således till sammanlagt cirka 861 miljoner euro.

DETTA MEDDELANDE ÄR INTE AVSETT FÖR OFFENTLIGGÖRANDE I ELLER DISTRIBUTION TILL FÖRENTA STATERNA, AUSTRALIEN, KANADA, JAPAN ELLER NÅGOT ANNAT LAND DÄR ERBJUDANDEN ELLER FÖRSÄLJNING AV VÄRDEPAPPER FÖRBJUDS I TILLÄMPLIG LAG

Finska staten sålde 12,8 miljoner aktier i Neste Abp den 13 juni 2018. Antalet aktier motsvarar cirka 5,0 procent av bolagets alla aktier. Aktierna såldes till såväl finländska som internationella institutionella investerare genom ett accelererat auktionsförfarande. Försäljningspriset per aktie var 67,27 euro. Bruttoinkomsterna av försäljningen av aktierna uppgick således till sammanlagt cirka 861 miljoner euro.

Efter aktieförsäljningen äger staten cirka 115 miljoner aktier i Neste Abp. Statens ägarandel i bolaget minskade från 49,7 procent till 44,7 procent. Credit Suisse Securities (Europe) Limited agerade som arrangör vid aktieförsäljningen.

Staten förbinder sig med vissa undantag att inte sälja aktier i Neste Abp i 90 dagar efter aktieförsäljningen.

Ytterligare information: Markku Rajala, specialmedarbetare till ministern med ansvar för ägarstyrningsfrågor Mika Lintilä, tfn 0295 047 480, [email protected], Jarmo Väisänen, tf avdelningschef, finansråd, tfn 0295 160 162, [email protected]

Viktigt meddelande

Detta meddelande har endast uppgjorts för informationsändamål och ska inte anses utgöra ett erbjudande eller begäran att köpa, sälja, utfärda eller teckna sig för värdepapper. Värdepapper ska inte heller säljas i ett land där ett sådant erbjudande, en sådan begäran eller försäljning är olagliga före registrering eller kvalificering enligt landets gällande värdepappersmarknadslagstiftning.

Allmänheten har inte rätt att delta i aktieförsäljningen. Detta meddelande och varje erbjudande av värdepapper som det avser är endast riktade till personer som är 1) kvalificerade investerare enligt direktiv 2003/71/EG och relevanta genomförandeåtgärder (”prospektdirektivet”) och 2) som har professionell erfarenhet av investeringar på det sätt som avses i artikel 19(1) i den brittiska lagen Financial Services and Markets Act 2000 (Financial Promotion) order 2005 (”FSMO”) eller är sådana aktörer som avses i artikel 49(2)(a)-(d) i FSMO (kapitalstarka bolag, icke registrerade associationer, osv.) eller sådana personer till vilka de värdepapper som avses i detta meddelande lagligen får erbjudas (alla dessa personer tillsammans ”relevanta personer”). Personer som inte är relevanta personer har inte rätt att agera på basis av eller förlita sig på uppgifterna om aktieförsäljningen i detta meddelande. Investeringar eller investeringsverksamhet som detta meddelande avser är endast tillgängliga för relevanta personer och kommer endast att tillämpas i förhållande till relevanta personer.

Detta meddelande får inte offentliggöras eller distribueras, direkt eller indirekt, i eller till Förenta staterna (inklusive dess territorier och besittningar, delstater och District of Columbia). Detta meddelande är inte ett erbjudande att sälja aktier till Förenta staterna. De aktier som avses i detta meddelande har inte registrerats och kommer inte att registreras i enlighet med den amerikanska värdepapperslagen från 1933 (inklusive ändringar). Aktierna får inte erbjudas eller säljas i Förenta staterna, med undantag för tillämpliga undantag från registreringskravet. Värdepapper erbjuds inte till allmänheten i Förenta staterna.

Investeringsbeslut som gäller förvärv av värdepapper vid aktieförsäljning får göras endast på grundval av allmänt tillgänglig information som arrangören eller säljaren inte har fastställt självständigt. Varken detta meddelande eller en kopia av det får överföras, sändas eller distribueras direkt eller indirekt i eller till Förenta staterna, Australien, Kanada, Japan eller något annat land där erbjudanden eller försäljning är förbjudna enligt tillämplig lag. Överträdelse av denna restriktion kan utgöra ett brott mot värdepapperslagarna i Förenta staterna, Australien, Kanada, Japan eller andra tillämpliga värdepapperslagar.

Distribution av detta meddelande och erbjudande eller försäljning av de värdepapper som avses i meddelandet kan i vissa länder vara begränsad genom lag. Arrangören, arrangörens närstående eller någon annan person har inte vidtagit åtgärder som möjliggör erbjudande av de värdepapper som avses i detta meddelande eller som möjliggör innehav eller distribution av detta meddelande eller annat erbjudande- eller marknadsföringsmaterial om de värdepapper som avses i meddelandet i ett land där det krävs vissa åtgärder innan verksamheten tillåts. Arrangören kräver att de personer som tar del av detta meddelande informerar sig om och iakttar sådana eventuella restriktioner.

Arrangören agerar enbart för säljarens räkning vid aktieförsäljningen. Arrangören betraktar inte någon annan person (oavsett om personen är mottagare av detta meddelande eller inte) som sin kund vid aktieförsäljningen. Arrangören är inte heller ansvarig inför någon annan än säljaren när det gäller kundskydd eller rådgivning i aktieförsäljningen, arrangemangen eller någon annan fråga som detta meddelande hänvisar till. Arrangören får delta i aktieförsäljningen för egen räkning.

 
Tillbaka till toppen