Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Öppet hus lördagen den 26 augusti 2017
Statsrådets kansli presenterar sig i Ständerhuset, statsminister Sipilä är på plats i Statsrådsborgen

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 25.8.2017 12.19
Nyhet

Statsrådets kansli deltar i statsrådets öppet hus-evenemang genom att öppna dörrarna till Statsrådsborgen, Arppeanum, statsrådets festvåning och Ständerhuset för allmänheten. Statsminister Juha Sipilä är på plats i sitt arbetsrum i Statsrådsborgen på lördag förmiddag.

I Ständerhuset kan besökarna ställa frågor om arbetet inom statsrådet och bekanta sig med statsrådets projekt. I Ständerhuset blåser också historiska vindar, då där visas en samling av dokument om erkännandet av Finlands självständighet. Dessutom rör sig olika historiska figurer bland publiken för att skapa en stämning av tiden då Finland höll på att bli självständigt.

I statsrådets andra byggnader har allmänheten möjlighet att bekanta sig med byggnadernas historia, arkitektur och konst.

Ytterligare information

valtioneuvosto.fi/sv/oppet-hus
Öppet hus-evenemanget på Facebook
Twitter #avoimetovet #suomi100

Hur är det att arbeta inom statsrådet?

I Ständerhuset hittar du olika ministeriers tjänstemän som delar med sig erfarenheter av sina arbetsuppgifter och sin karriär. På plats finns också rekryteringsexperter som kan berätta mer om arbetstillfällen, praktik och ansökan till tjänster. Kom med och diskutera, ställa frågor och bli inspirerad!

Twitter #virkainto #valtioneuvostotyö #suomi100 #valtiollatöissä

Bekanta dig med statsrådets projekt!

Ministerierna genomför regeringsprogrammet, bereder lagar och genomför reformer i olika projekt, arbetsgrupper och organ. Statsrådets tjänst för projektinformation, Hankeikkuna, är statsrådets interna verktyg för projekthantering. Den projektinformation som finns samlad där publiceras i statsrådets webbtjänst

Det öppna gränssnittet i statsrådets tjänst för projektinformation erbjuder alla intresserade en möjlighet att utnyttja statsrådets projektinformation på ett mångsidigt sätt. Målet är att främja öppenhet i förvaltningen. 

Vad är statsrådets tjänst för projektinformation? (på finska)
Varför statsrådets tjänst för projektinformation? (på finska)

Dokument om erkännandet av Finlands självständighet

I Ständerhuset visas en sällsynt samling av dokument som gäller erkännandet av Finlands självständighet. Samlingen är ur utrikesministeriets arkiv. Samlingen innehåller bland annat de dokument som gäller Rysslands, Frankrikes, Tysklands, Schweiz och Österrike-Ungerns erkännande av Finlands självständighet.

Läs mer

Svunna tider från självständighetens begynnelse

Historiska figurer från hundra år tillbaka i tiden ger allmänheten en inblick i självständighetens begynnelse. Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen, en ledargestalt för finskhetsrörelsen, och Anni Sofia ”Tuikku” Collan, en banbrytare inom damgymnastik och damidrott samt flickscoutverksamhet, rör sig bland publiken. På plats finns också den finska statsmannen Leopold (Leo) Henrik Stanislaus Mechelin och Ständerhusets husa.

Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen (1830–1903) kom från en svenskspråkig familj. Han lärde sig finska och blev en ledargestalt för finskhetsrörelsen. Yrjö-Koskinen förespråkade aktivt en förbättring av finskans ställning och den finskspråkiga befolkningens utbildningsmöjligheter. Han belönades med en adelstitel 1884. Spelad av Marko Pakarinen.

Anni Sofia ”Tuikku” Collan (1876–1962) var en banbrytare inom damgymnastik och damidrott samt flickscoutverksamhet. Collan var ordförande för Suomen Naisten Liikuntakasvatusliitto (förbundet för fysisk fostran för Finlands kvinnor) 1917–1921 och för Suomalainen partiotyttöliitto (finska flickscoutförbundet) 1924–1941. Spelad av Outi Ikonen.

Leopold (Leo) Henrik Stanislaus Mechelin (1839–1914) var en finsk statsman, rättsvetare, inflytelserik person inom ekonomins område och ledare av den nationella rättskampen under autonomins tid. Spelad av Juha Svahn.

Ständerhusets husa. En person som ofta hamnar i skymundan för stormän. Många saker skulle dock inte fungera utan henne. Spelad av Anna Ranta.

 
Tillbaka till toppen