Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Beredskap för EU-ordförandeskapet och utvidgningen av hybridkompetenscentrets verksamhet i anslagen under statsrådets kanslis huvudtitel

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 29.8.2018 14.38 | Publicerad på svenska 30.8.2018 kl. 11.02
Pressmeddelande 385/2018

Regeringens förslag till anslag under statsrådets kanslis huvudtitel för 2019 behandlades vid budgetförhandlingarna den 28 och 29 augusti 2018.

I anslagen under statsrådets kanslis huvudtitel finns beredskap för utgifterna för Finlands kommande EU-ordförandeskap. Vid budgetförhandlingarna kom man överens om att det för 2019 föreslås ett anslag på 60 miljoner euro för detta ändamål. För de totala utgifterna för EU-ordförandeskapet har det reserverats 70 miljoner euro 2018–2020. Under inrikesministeriets huvudtitel reserveras dessutom anslag för säkerhetsarrangemang under ordförandeskapsperioden. Finland är ordförande i Europeiska unionen från den 1 juli till den 31 december 2019.

I Finlands finansiella bidrag till Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot föreslås en höjning på 0,4 miljoner euro jämfört med föregående år. Anslagsökningen beror på att antalet medlemsländer har ökat. Finlands finansiella bidrag 2019 är totalt 1,1 miljoner euro. Syftet med hybridkompetenscentret, som inrättades 2017, är att stödja medlemsländernas strävanden att effektivisera sin beredskap i fråga om hybridhot.

Vid budgetförhandlingarna föreslogs ett anslag på 1,5 miljoner euro för beredningen och inledningen av en sannings- och försoningsprocess som gäller samerna. Finansieringen riktas till en sannings- och försoningskommissions arbete. Avsikten är också att anslag ska anvisas bland annat för ordnandet av psykosocialt stöd i anslutning till processen och för stärkandet av den kunskapsbas som gäller försoning.

Vid budgetförhandlingarna föreslogs 0,7 miljoner euro för genomförandet av åtgärdsprogrammet Sunda lokaler 2028. Målet för den tioåriga programperioden är att göra offentliga byggnader sundare och att effektivisera vården, behandlingen och rehabiliteringen av alla som lider av dåligt inomhusklimat. Statsrådet fattade ett principbeslut om åtgärdsprogrammet i maj 2018.

Anslagen under statsrådets kanslis huvudtitel uppgår totalt till cirka 266 miljoner euro 2019. I budgetförslaget ingår bland annat statsrådets kanslis och justitiekanslersämbetets omkostnader, ministrarnas, statssekreterarnas och specialmedarbetarnas löneutgifter samt partifinansieringen.

För statsrådets kanslis omkostnader föreslås ett anslag på 125,6 miljoner euro. Under momentet föreslås ett anslagstillägg bland annat för genomförande av statsrådets gemensamma utvecklingsprojekt, för anskaffning av möbler och säkerhetsanordningar i statsrådets lokaler och för andra lokalutgifter. På motsvarande sätt minskas anslagen under momentet på grund av regeringens sparbeslut som gäller omkostnader. Det mest betydande sparbeslutet innebär inbesparingar på 2,1 miljoner euro i fråga om lokalutgifter.

För löneutgifterna för ministrarna, statssekreterarna och specialmedarbetarna föreslås 6,5 miljoner euro.

För justitiekanslersämbetets omkostnader föreslås 3,5 miljoner euro.

Ett anslag på 5,7 miljoner euro föreslås för betalning av utgifter för statens ägar- och företagsarrangemang och för försäljning av statens aktier samt för utgifter i anslutning till försäljning av statens aktier och ägarstyrningen. I enlighet med regeringens riktlinjer är utgångspunkten för statens ägarpolitik ett samhälleligt och företagsekonomiskt hållbart resultat.

För understödjande av politisk verksamhet och partiverksamhet föreslås 29,6 miljoner euro. Bestämmelser om fördelningen av det anslag som avsetts för stödjande av partiverksamheten finns i partilagen.

Uppgifterna i pressmeddelandet kan ändras och är slutgiltiga efter statsrådets allmänna sammanträde den 17 september 2018.

Ytterligare information: Timo Lankinen, understatssekreterare, tfn 0295 160 300 och Lauri Taro, chef för ekonomienheten, tfn 0295 160 481, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen