Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Betänkande från KEHU-kommittén som begrundar statsrådets strukturer
Regeringens kollektiva beslutsfattande och strategiska handlingsförmåga väsentliga förutsättningar för Finlands framgång

finansministeriet
Utgivningsdatum 5.3.2015 8.49
Pressmeddelande

Den parlamentariska kommitté som utvärderar statsrådets strukturella och verksamhetsmässiga enhetlighet överlämnade sitt betänkande till statsrådsrepresentanterna statsminister Alexander Stubb samt trafik- och kommunminister Paula Risikko torsdagen den 5 mars vid Villa Bjälbo.

- Finland är känt som ett litet och kvickt land. Vår förvaltning behöver också förnyande, flexibilitet och prioritering. Det är viktigt att beslutsfattandet görs ännu enhetligare och att öppenheten ökas ytterligare. Finland behöver målmedvetet politiskt beslutsfattande och ledande. Arbetsgruppens rapport utgör en god grund för reformeringsarbetet, konstaterade statsminister Alexander Stubb (saml.) vid mottagningsceremonin.

Viktigaste målet ett effektivt regeringsarbete som förstärker Finlands beslutsfattande- och konkurrensförmåga 

Det är enligt den parlamentariska kommittén viktigt att verksamheten och ledandet inom statsrådet utvecklas så att kollegiala arbetssätt förstärks vid beslutsfattandet och beredningen av ärenden.

- Ministrarnas gemensamma ansvar för skötseln av frågor som är väsentliga för samhället framhävs vid beslutsfattandet och beredningen av ärenden inom statsrådet. Det är viktigt att ministrar även tidsmässigt har möjlighet att personligen delta i beredningen av centrala statsrådsärenden, konstaterade kommitténs ordförande, riksdagsledamoten Tapani Mäkinen (saml.) vid överlämningsceremonin.

En enda minister vid ministerier och enhetliga helheter som ansvarsområden

För att sektorisering av förvaltningen ska kunna undvikas bör statsrådets struktur och beredningen av ärenden stödja kollegialt agerande. Kommittén föreslår därför att varje ministerium skulle ha endast en minister, och att ministerns uppgifter skulle utgöra en enhetlig helhet så att s.k. splitterministrar inte längre behövdes.

Beredningen av statsrådsärenden borde koncentreras till ministerutskott och färre ministerarbetsgrupper än i dagsläget, samt till regeringens aftonskola. Kommittén framhäver även utnyttjandet av mångsidig expertis vid beredningen av ärenden. Kommittén instämmer i rekommendationen om att regeringsprogrammet borde utarbetas i en strategiskare riktning än i dagsläget. 

Fördelningen av ledningsansvaret mellan den politiska ledningen och tjänstemannaledningen bör vara tydlig

Kommittén betonar betydelsen av gott ledarskap. Fördelningen av ledningsansvaret mellan den politiska ledningen och tjänstemannaledningen bör vara tydlig. Politiska medarbetares uppgifter och befogenheter bör förtydligas. Systemet med politiska statssekreterare föreslås bli omvärderat.

Det borde vara möjligt att utnyttja statsrådets och ministeriernas resurser gemensamt och att flytta dem över ministeriegränser vid behov. 

Verksamheten och ledandet inom statsrådet bör utvecklas långsiktigt utöver valperioderna

- Det är viktigt att man i samband med reformeringen av centralförvaltningen noterar långsiktigheten och att effekterna varar längre än valperioderna. Vi behöver en gemensam utfästelse till planering och förverkligande av förändringar som är viktiga med tanke på samhällets intresse som helhet. Förändringar åstadkoms inte ögonblickligen, konstaterade trafik- och kommunminister Paula Risikko då hon öppnade tillställningen. 

OECD har också nyligen rekommenderat åt Finland att samarbetet mellan ministerierna borde förstärkas. 

- Vi instämmer i rekommendationerna. Nödvändigt arbete har redan utförts i samband med projektet för reformering av centralförvaltningen. Den parlamentariska kommitténs linjedragningar förstärker det samhälleliga beslutsfattandet med respekt för parlamentarism och utan att god förvaltning försummas. Förvaltningen finns ju inte till för sig själv utan för samhället och medborgarna, konstaterade minister Risikko.

Parlamentariska kommitténs arbete baserar sig på projektet som utvärderat behovet av att reformera centralförvaltningen (KEHU-projektet). Projektet syftar till att omforma centralförvaltningen till en funktionellt och ekonomiskt enhetligare strukturell helhet än i dagsläget.

Parlamentariska kommitténs mandatperiod var 1.2.2014−31.1.2015.

Länk till betänkandet

Förfrågningar:

Päivi Pietarinen, kommitténs generalsekreterare, tfn 050 543 3403

Förvaltningspolitiken KEHU Paula Risikko
 
Tillbaka till toppen