Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Konkurrensen mellan värdepapperscentraler öppnas - beredningen av ändringarna i offentligheten hos aktieägandet fortsätter

finansministeriet
Utgivningsdatum 3.10.2014 9.48
Pressmeddelande -

Finansministeriet fortsätter beredningen av ändringarna i fråga om offentligheten hos aktieägandet. Lagstiftningen ändras på grund av en EU-förordning. Målet med den fortsatta beredningen är att se till att aktieägandets offentlighet hålls åtminstone på den nuvarande nivån.

Behovet av lagstiftningsändringar föranleds av EU:s förordning om värdepapperscentraler som trädde i kraft i september. Förordningen öppnar för konkurrens mellan värdepapperscentraler och inom förvaringsverksamheten.  

I mars tillsatte finansministeriet en arbetsgrupp som skulle utreda hur den inhemska lagstiftningen borde förändras på grund av ikraftträdandet av förordningen.

Arbetsgruppens promemoria blev färdig i juli. Gruppen föreslog bland annat ett nytt av myndigheterna förvaltat ägaruppgiftsregister som skulle säkerställa offentligheten hos ägandet. Detta skulle enligt gruppen vara nödvändigt då ägaruppgifterna fördelas i flera olika värdepapperscentraler.

Finansministeriet begärde i juli utlåtanden om arbetsgruppens förslag till ändring av värdepappersmarknadslagstiftningen. Utlåtandetiden löpte ut den 13 augusti, och antalet utlåtanden var sammanlagt 40.

- Vi utvecklar fortfarande en lämplig modell. Utgångsläget är att aktieägandets offentlighet hålls åtminstone på den nuvarande nivån, säger finansminister Antti Rinne.

Sammanfattning av utlåtandena och arbetsgruppens promemoria (på finska)
Samtliga utlåtanden (statsrådets projektregister)
Pressmeddelande om arbetsgruppspromemorian (1.7.)

Ytterligare information:

Joonas Rahkola, specialmedarbetare, tfn 02955 30518, fö[email protected]

Antti Rinne
 
Tillbaka till toppen