Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Minister Paula Risikko: Minskning av kommunernas uppgifter och förpliktelser ska tas på allvar

finansministeriet
Utgivningsdatum 29.4.2015 11.15
Pressmeddelande

För närvarande uppdaterar finansministeriet utredningen om kommunernas uppgifter och förpliktelser, publicerad 2013. En komplettering till kartläggningen av kommunernas uppgifter presenterades i ministerarbetsgruppen för förvaltning och regionutveckling i går och kompletteringen blir färdig i vår.

Finansministeriet publicerade kartläggningen 2013 och den innehöll information om de uppgifter och förpliktelser som ålagts kommunerna utifrån lagstiftningen före augusti 2012. Läget uppdateras i kompletteringen som färdigställs för närvarande. För detta ändamål har finansministeriet av ministerierna samlat in uppgifter om vilka bestämmelser om kommunernas uppgifter som har utfärdats efter augusti 2012 och före den 15 mars 2015.

Enligt preliminära uppgifter från utredningen har kommunerna efter augusti 2012 getts 123 bestämmelser som inverkar på omfattningen av kommunernas uppgifter och förpliktelser. En del bestämmelser lättar på uppgifterna och förpliktelserna, medan en större del av bestämmelserna utökar dem.

Kostnadspåverkan av ändringarna i de uppgifter som omfattas av kartläggningen uppgår till cirka 392 miljoner euro och spareffekterna till cirka 81 miljoner euro 2017. Statsandelarna och övrig kompensation som betalas till kommunerna för merkostnader uppgår sammanlagt till 195 miljoner euro.

Enligt trafik- och kommunminister Paula Risikko anser finansministeriet att det är mycket viktigt att minska kommunernas uppgifter och förpliktelser och att utveckla bedömningen av ekonomiska konsekvenser av kommunernas uppgifter. Trots att målet har varit att lätta på kommunernas uppgifter och förpliktelser, har lagstiftningen snarare skärpts.

– Enligt preliminära uppgifter från utredningen har kommunernas uppgifter och förpliktelser efter augusti 2012 utökats i en situation där de skulle minskas. Kostnadspåverkan har inte heller beräknats för alla ändringar. Nu är det viktigt att arbeta för att uppgifterna och förpliktelserna ska minska i framtiden, säger Risikko.

Bedömning av kostnadspåverkan på bättre nivå

Utvärderingssektionen för ekonomiska konsekvenser inom delegationen för kommunal ekonomi och förvaltning publicerade en utredning om bedömningen av ekonomiska konsekvenser den 16 mars. Sektionen har också berett ramverket för beräkning av ekonomiska konsekvenser, som är avsett att stöda lagberedningen. Målet har varit att hitta metoder och verktyg som kan förbättra kvaliteten, transparensen och jämförbarheten i utvärderingen av kostnadspåverkan.

– Konsekvensbedömningens betydelse bör nu ökas i lagstiftningsprojekt för att vi ska kunna utvärdera ekonomiska konsekvenser på ett ännu tillförlitligare sätt. Jag ska lämna ministerierna begäran om att använda det nyligen färdigställda ramverket för beräkning av ekonomiska konsekvenser, säger Risikko.

Uppgifterna i utredningen om kommunernas uppgifter och förpliktelser är preliminära uppgifter och kan ännu förändras något i kontrollerna.


Ytterligare information:
Tuomas Viljamaa, minister Risikkos specialmedarbetare, tfn 040 7235 821
Silja Hiironniemi, överdirektör, tfn 02955 30220 (utredning om kommunernas uppgifter och förpliktelser)
Ville Salonen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30388 (utredning om bedömningen av ekonomiska konsekvenser)

 
Tillbaka till toppen