Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Minister Risikko: Kommunernas skuldsättning kan stoppas

finansministeriet
Utgivningsdatum 25.3.2015 16.00
Pressmeddelande

Balanseringen av den offentliga ekonomin förutsätter minskning av kommunernas uppgifter och förpliktelser, säger trafik- och kommunminister Paula Risikko. Ministern lyfter även fram flera andra lösningar med vilkas hjälp man kan trygga kommunernas rörelseutrymme i ett läge med långsam ekonomisk tillväxt.

Minister Paula Risikko påminner om att användningen av kommunala tjänster ökar i och med att befolkningen åldras. Efterfrågan på socialservice kommer enligt finansministeriets uppskattning att öka med 20 procent och efterfrågan på hälsotjänster med 10 procent före 2020.

Risikko ser sote-reformen som ett centralt medel för tyglande av utgifterna. Reformen bör genomföras med hänsyn till utredningen om avveckling av flerkanalsfinansieringen av hälsovården. Med flerkanalsfinansiering avses att finansieringen insamlas från flera olika källor och distribueras till servicen via flera olika finansierande parter. 

Ministern lyfter dessutom fram den av finansministeriet föreslagna sote-budgetramen. Sote-ramen skulle underlätta det konkreta åtgärdandet av utgiftstrycket som följer av befolkningsåldrandet redan under den kommande valperioden.

Full finansiering av nya uppgifter

– Nu krävs även smärtsamma beslut för att de senaste årens skuldsättningstrend ska kunna stoppas, för att vi ska kunna skapa marginaler för framtida lågkonjunkturer och för att vi ska hindra de kommande generationernas nota från att bli orimligt, sade Risikko vid kommunalekonomiseminariet i Karleby onsdagen den 25 mars.

 Den offentliga ekonomin kan enligt Risikko balanseras endast om kommunernas uppgifter och förpliktelser minskas. Produceringen av de kvarvarande tjänsterna bör samtidigt effektiviseras.

– Det väsentliga är att kommunalskatten inte skärps, för att köpkraften och därigenom tillväxten inte ska försvagas ytterligare. I synnerhet om man genom minskning av förpliktelserna kunde skapa rum för effektivisering av verksamheten och höjning av produktiviteten. 

Nya och utvidgade uppgifter måste finansieras fullt ut genom statsandelarna, sade Risikko.

– Allt gott beslutsfattande ska naturligtvis utgå från att konsekvensutvärderingen av uppgifter och förpliktelser lyckas – på ett avsevärt bättre sätt i framtiden än i dagsläget.

Bakgrundsinformation:

Finanspolitiska utgångsläget 2015–19 -rapporten (pressmeddelande 19.3.)
Sote-budjetramen (pressmeddelande 24.2.)

Ytterligare information:

Tuomas Viljamaa, specialmedarbetare, tfn 040 723 5821, [email protected]

 
Tillbaka till toppen