Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Arbetsmarknadscentralorganisationerna fördömer rasism

finansministeriet
Utgivningsdatum 14.9.2015 9.10
Nyhet

Arbetstagar- och arbetsgivarorganisationerna fördömer rasism i alla dess former. Organisationerna påminner om att Finland har förbundit sig till internationella konventioner och ett gemensamt Europa. Invandringsfientlighet och rasism är inte Finlands lösning på den invandringsvåg som flyktingströmmarna ger upphov till.

I år har mer än 8 000 asylsökande anlänt till Finland. Redan nu är antalet nyanlända dubbelt så stort som det totala antalet under hela fjolåret, och antalet ökar fortsättningsvis.

– En invandrare är alltid också en medmänniska och det är viktigt att bemöta honom eller henne med medmänsklighet. Finländarnas attityder och gemensamma ansvar är extra viktigt i en situation som denna, där människor flyr från sina egna hembygder till okända länder, klimatförhållanden, språkliga miljöer och kulturella sedvänjor, betonar organisationerna.

– Betydelsen av tolerans och samförstånd bör betonas i alla möten där rasism, främlingsfientlighet och hat lyfter upp huvudet: i hemmen, skolorna, på arbetsplatserna eller i hobbyverksamhet. Alla kan göra något och även med små gester kan vi visa att finländarna bryr sig och bär sitt gemensamma ansvar.

Invandrarna stöter på många utmaningar även i arbetslivet. Organisationerna betonar att i Finland har alla anställda samma ansvar, rättigheter och skyldigheter, oberoende av t.ex. etnisk bakgrund, hudfärg, språk eller kön. Trots det svåra ekonomiska läge och sysselsättningsläge som för närvarande råder behöver Finland ny arbetskraft framöver – även från utlandet.

Akava
Finlands Näringsliv EK

Kyrkans arbetsmarknadsverk KyA
KT Kommunarbetsgivarna
Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC
Tjänstemannacentralorganisationen STTK
Statens arbetsmarknadsverk

Finansministeriet Staten som arbetsgivare
 
Tillbaka till toppen