Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Ungdomsgarantin trädde i kraft

finansministeriet
Utgivningsdatum 1.1.2013 4.00
Pressmeddelande -

Ungdomsgarantin trädde i kraft i natt vid midnatt. Ungdomsgarantin säkerställer att unga hittar en väg till utbildning och arbete och blir på så sätt delaktiga i samhället. Genom garantin erbjuds en utbildnings-, praktik- eller arbetsverkstadsplats eller ett jobb för personer under 25 år och för nyutexaminerade personer under 30 år inom tre månader från arbetslöshetens början.

Samhällsgarantin är ett av spetsprojekten för statsminister Jyrki Katainens regering.

"Ungdomsgarantin kan genomföras genom hårt arbete. Det kräver både tid och insatser av hela samhället. Planerna har gjorts och resurserna reserverats. Nu börjar genomförandet. Jag anser att det är betydelsefullt att arbetsmarknadsorganisationerna har förbundit sig till att främja ungdomsgarantin. Jag är övertygad om att arbetsgivare drar nytta av Sanssi-kortet för unga, dvs. lönesubvention. Vid arbets- och näringsbyråerna finns extra personal för att säkerställa att unga får service så snart som möjligt. Det återstår ännu mycket att göra, men nu börjar det", lovar arbetsminister Lauri Ihalainen.

"Utbildningsgarantin ger för varje ung person en möjlighet att skaffa sig utbildning för att kunna bli sysselsatt och ha framgång på arbetsmarknaden. Dessutom erbjuder vi en ny möjlighet för de unga vuxna som hittills inte har fått utbildning", betonar undervisningsminister Jukka Gustafsson.

"De olika aktörerna inom ungdomsgarantin måste lyssna på ungdomar vid genomförandet av garantin. Genom att lyssna på ungdomar får man veta om målen och metoderna verkligen motsvarar behoven hos ungdomar i olika livssituationer. Fast ungdomsgarantin nu i början fokuserar på att göra ungdomars vägar till utbildning och arbetslivet starka och smidiga, måste man också satsa på organisations- och medborgarverksamheten. Unga personers kunskaper och färdigheter ökar i och med intressen och meningsfulla sysslor", säger kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki, som ansvarar för ungdomsfrågor.

"Utslagningen börjar ofta redan i barndomen. För att riskfaktorer ska kunna identifieras i tid, förutsätts tillräckligt med tjänster för barnfamiljer och att dessa samarbetar med dagvården och skolan. Dessutom behövs stödåtgärder för dem som tydligt löper större risk för utslagning, såsom omhändertagna personer och ungdomar med invandrarbakgrund", säger omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson.

"I vårt land finns tusentals ungdomar med många problem, som inte själva kan söka hjälp. De kan bl.a. lida av missbruksproblem och psykiska problem, ekonomiska svårigheter och bostadslöshet.  Dessa ungdomar behöver skräddarsydd service, stöd med att uträtta ärenden, att någon står vid deras sida och framför allt uppmuntran", säger social- och hälsovårdsminister Paula Risikko. "Man får största möjliga nytta av ungdomsgarantin, när dessa ungdomar nås och när de rehabiliteras så att de kan studera och arbeta."

"Kommunerna har en central roll i genomförandet av ungdomsgarantin. Starka och livskraftiga kommuner kan bäst trygga utbildningstjänster av kvalitet", säger förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen.

Årligen blir cirka 4 000 unga utan utbildningsplats efter grundskolan. Dessutom avbryter 25 % yrkesutbildning och cirka 10 % gymnasiet. Detta leder till att 15 % av varje åldersklass blir utan examen på andra stadiet. Av personerna i åldern 20-29 år har cirka 110 000 enbart utbildning på grundstadiet. Det finns cirka 55 000 arbetslösa som är under 29 år. Enligt utredningar uppgår antalet outbildade unga som helt står utanför arbete och utbildning till cirka 40 000.

Utslagningen bland unga har både en mänsklig och en samhällsekonomisk dimension. Det är omöjligt att volymmässigt mäta de mänskliga följderna av utslagning. Samhällsekonomiskt sett påverkar utslagningen bland unga på ett betydande sätt längden på tiden i arbetslivet och tillgången på arbetskraft.

Ytterligare upplysningar om ungdomsgarantin finns på webben på adressen www.nuorisotakuu.fi

Ytterligare upplysningar:

konsultative tjänstemannen Liisa Winqvist, ANM, tfn 029 504 9043 (generalsekreterare för arbetsgruppen för ungdomsgarantin)

arbetsmarknadsrådet Teija Felt, ANM, tfn 029 504 9080

arbetsministerns specialmedarbetare Pilvi Torsti, tfn 029 504 8005

direktör Mika Tammilehto, UKM, tfn 029 533 0308

direktör Georg Henrik Wrede, UKM, tfn 029 533 0345

undervisningsministerns specialmedarbetare Aleksi Kalenius, tfn 029 5 3 30132

kultur- och idrottsministerns specialmedarbetare Minna Kelhä, tfn 040 687 3835

omsorgsministerns specialmedarbetare Erkki Papunen, tfn 029 516 3110

social- och hälsovårdsministerns specialmedarbetare Ulla Heinola, tfn 029 516 3107

 
Tillbaka till toppen