Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Förfarandena vid beskattning och skatteuppbörd förenhetligas och förenklas

finansministeriet
Utgivningsdatum 17.3.2016 13.38
Pressmeddelande

Regeringen föreslår ändringar till beskattningsförfarandet och skatteuppbörden. Reformerna förenhetligar och förenklar i enlighet med regeringsprogrammet beskattnings- och skatteuppbördsförfarandena, liksom även omprövnings- och påföljdssystemet. Avsikten är att de reformer som nu föreslagits träder i kraft vid ingången av 2017.

Förnyandet av beskattningsförfaranden genomförs stegvist i samband med Skatteförvaltningens pågående informationssystemsreform (Valmis-projektet).

- Ett centralt mål med reformen är att avveckla normer, dvs. att förenhetliga regleringen, öka dess transparens och att avveckla överlappande reglering av beskattningen. Samtidigt kan vi förbättra de skattskyldigas rättsskydd och beskattningens förutsägbarhet och effektivisera Skatteförvaltningens verksamhet, säger finansminister Alexander Stubb.

Ny lag för skatt på eget initiativ

I propositionen föreslås en ny lag som gäller förfaranden i fråga om skatt på eget initiativ, dit man samlar de gemensamma förfaringsbestämmelserna för skatter som ska deklareras och betalas på eget initiativ. Bestämmelserna ska samtidigt förenhetligas.

Småföretags administrativa börda lättas genom att tillämpningsområdet för förlängda skatteperioder utvidgas. Allt flera småföretag kan alltså på eget initiativ deklarera skatterna kvartalsvis eller årligen i stället för varje månad.

- Det viktiga med reformen är att byråkratin i samband med beskattningen av företagare lättas. Ändringen utvidgar de förlängda skatteperioderna till att omfatta ca 73 000 nya finländska företag, säger finansminister Alexander Stubb.

För förseningsavgifters del övergår man till en mera schablonmässig sanktion, vilket främjar sanktionens effektivitet och sporrar till att lämna in skattedeklarationer i rätt tid. Förenklade förfaranden som gäller rättelse av fel i skattedeklarationen tas samtidigt i bruk.

Bestämmelserna som gäller förhöjningar av skatter på eget initiativ förenhetligas också. I fortsättningen ska förhöjningen ske i tre steg så att den grundläggande skatteförhöjningen i vissa situationer antingen kan höjas eller sänkas. Lagen ska dessutom innehålla bestämmelser om när man kan avstå från skatteförhöjningar. Förnyandet av skatteförhöjningarna begränsar myndighetsprövningen, vilket möjliggör enhetligare tillämpningspraxis och förbättrar sanktionernas förutsägbarhet och rättssäkerheten.

Ändringsbeskattnings- och omprövningsbestämmelserna förnyas

Enligt propositionen ska den första instansen för omprövning av samtliga skatter som uppburits av Skatteförvaltningen alltid vara skatterättelsenämnden. Prejudikatbesvär utvidgas samtidigt till alla skatter

inom Skatteförvaltningens uppgiftsområde.

Omprövningstiderna förenhetligas också. Skattskyldigas omprövningstid för beskattningen föreslås i fortsättningen vara tre år i fråga om alla typer av skatter. Omprövning av särskilda beslut som gäller beskattning samt av rättelsenämndens beslut ska begäras hos förvaltningsdomstolen inom 60 dagar.

Propositionen förenhetligar även bestämmelserna om rättelse av beskattning på myndighetsinitiativ. Skatteförvaltningen ska kunna rätta ett fel i beskattningen inom tre år i fråga om alla typer av skatter. Myndigheten ska i vissa begränsade fall ha möjlighet att förlänga rättelsetiden med ett år eller att rätta fel i beskattningen inom sex år. I fråga om skattebedrägerier ska det enligt förslaget bli möjligt att rätta beskattningen under hela åtalstidens gång.

Regleringen av skatteuppbörd och indrivning koncentreras till lagen om skatteuppbörd

I propositionen föreslås en total översyn av skatteuppbörden, och den går ut på att i en och samma lag om skatteuppbörd samla bestämmelserna om förfarandet för betalning, återbäring och indrivning av alla skatter och avgifter som Skatteförvaltningen uppbär. Den nuvarande skattekontolagen ska upphävas och bestämmelserna om uppbörd av skatter på eget initiativ överföras till lagen om skatteuppbörd. Uppbörds- och indrivningsförfarandena ska också förnyas till vissa delar. Det är fråga om det första skedet i förnyandet av uppbördsförfarandet. Ett nytt och enhetligt uppbördsförfarande som gäller samtliga skatter ska tas i bruk stegvist före 2019.

Apoteksavgiften ändras till en apoteksskatt

En ny apoteksskattelag ska ersätta den nuvarande lagen om apoteksavgifter. Uppgifterna som har ett samband med apoteksskatten överförs från Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet och regionförvaltningsverken till Skatteförvaltningen. I fortsättningen ska de skattskyldiga på eget initiativ deklarera och betala apoteksskatten till Skatteförvaltningen. Tidsfristen för betalningen av apoteksskatten är längre än normalt under övergångsperioden. 

Nästa skeden av reformen

Den aktuella propositionen är den första lagstiftningshelhet som förverkligas i samband med projektet. Avsikten är att man under 2017 genomför de efterföljande lagstiftningsändringar som förnyar inkomstbeskattningsräntorna och bestämmelserna som gäller skatteuppbörden. Digital ärendehantering främjas också.

I det sista skedet ska man förnya påföljdssystemet inom inkomstbeskattningen och främja realtidsbeskattning. Uppbördsförfarandena för alla skatter ska också förenhetligas. Dessa reformer avses träda i kraft 2018.

- Vi främjar Valmis-projektet stegvist under regeringsperiodens gång. Nu har vi nått den första etappen. Det slutliga målet är en effektivare och säkrare beskattning som håller högre kvalitet, och som är mera förutsägbar, sporrande och konsekvent, konstaterar Stubb.

Statsrådets beslutshandlingar

Ytterligare information ​

Henna Ritari, överinspektör, tfn 02955 30591, [email protected]
 Suvi Aherto, specialmedarbetare, tfn 050 349 6121, [email protected]

Valmis-projektet är Skatteförvaltningens pågående informationssystemsreform som går ut på att de nuvarande ca 70 informationssystem ersätts med ett nytt färdigprogram före 2019. Målet med ibruktagandet av färdigprogram är att säkerställa störningsfri beskattning även i framtiden samt att möjliggöra ändamålsenlig allokering av Skatteförvaltningens resurser, förbättring av förutsättningarna för skattetillsyn samt höjning av automatiseringsgraden, vilka hjälper att minska på kostnaderna och på skatteunderskottet. Målet är att projektet tillsammans med utvecklingen av handlingsprocesser och lagstiftningsändringarna som gäller beskattningsförfarandet skulle spara 100 årsverken före 2021.

 
Tillbaka till toppen