Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Influenssa A(H1N1) -tapaukset työikäisillä matkailijoilla enimmäkseen lieviä

3.5.2009 9.52
Uutinen N5-56237

Euroopan tautikeskuksen ECDC:n  tänään 3. toukokuuta päivittämien kokoomatietojen perusteella laboratoriovarmistettuja uuden influenssa A(H1N1)-viruksen aiheuttamia tapauksia on yhteensä maailmassa 780 (lisäys eilisestä 145) kaikkiaan18 eri maassa. Näistä 476 on raportoitu Meksikosta (19 laboratoriovarmistettua kuolemantapausta) ja 160 USA:sta (1 kuolemantapaus). EU:ssa tai EEA/EFTA -maissa laboratoriovarmistettuja tapauksia on 10 maassa yhteensä 49 (lisäys eilisestä 19). Varmistettuja tapauksia raportoineiden maiden lukumäärä lisääntyy päivittäin.

Tapauksia, joissa influenssa A(H1N1) -tartunnan saanut ei ole matkustanut Meksikoon, raportoidaan yhä useammista maista. Kyseessä ovat ilmeiset tartunnat henkilöstä toiseen kyseisessä maassa. EU:ssa tällaisia tartuntoja on raportoitu yhteensä viisi  kolmessa eri maassa, mutta missään EU-maassa ei ole pitempiä tartuntaketjuja. Viranomaiset eivät ole raportoineet pitempiä tartuntaketjuja muualla kuin Meksikossa. Varmaa tietoa tartuttavuudesta on odotettavissa 1-2 viikon kuluessa käynnissä olevista selvityksistä.

Teollisuusmaissa taudinkuvat potilailla, joilla on ollut laboratoriotutkimuksella varmistettu tauti, ovat toistaiseksi muistuttaneet kirjoltaan tavallista kausi-influenssaa. EU/EEA/EFTA-alueella  valtaosa varmistetuista tapauksista on ikäryhmässä 20-49 -vuotiaat (runsaat puolet 20-29 -vuotiaita), mikä lähinnä heijastaa Meksikoon matkailijoiden ikärakennetta eikä kuvaa infektion vakavuutta muissa ikäryhmissä tai henkilöillä, joilla on perussairauksia. Havainnot Pohjois-Amerikassa ovat samansuuntaisia. Tilanteen kehitys muistuttaa yhä enemmän tavallista kausi-influenssaa, mutta uuden influenssaviruksen ollessa kyseessä epidemian kulkua on vaikea ennustaa.

Suomessa ei ole raportoitu uusia selvityksen kohteena olevia tapauksia

Ohjeita verkkosivuilla

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla on lisää tietoa influenssasta. THL:n verkkosivuilla on ohjeita terveydenhuollon ammattilaisille (muun muassa tarkat ohjeet epäiltäessä influenssatapausta matkailun jälkeen) sekä kattava kysymys-vastaus -palsta, jota päivitetään jatkuvasti.

Ulkoasiainministeriön verkkosivuilla löytyy myös tietoa matkailijoille. WHO ei ole antanut suosituksia matkailun rajoittamiseksi.

Lisätietoja

Tutkimusprofessori Petri Ruutu THL, puh 020 610 8670
Tutkimusprofessori Ilkka Julkunen THL, puh. 020 610 8372
Lääkintöneuvos Jouko Söder STM, puh. 050 381 2467

verkkouutiset