Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Hur upplevs psykiska problem i arbetslivet?

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 21.11.2017 13.05 | Publicerad på svenska 11.12.2017 kl. 15.14
Nyhet

Barometer för psykisk hälsa 2017 har publicerats. Arbetslivet är för första gången tema för barometern.

Överinspektör Jaana Vastamäki från social- och hälsovårdsministeriet berättar i en video hur psykiska problem upplevs i arbetslivet och vad som hjälper psykiskt funktionshindrade i återhämtningsskedet att orka fortsätta i arbetet.

Länk till videon: https://youtu.be/KdVlV9Gf_ns

Textversion av videon

Hur upplevs psykiska problem i arbetslivet?

"På arbetsplatser förhåller man sig å andra sidan positivt till arbetstagare som drabbats av psykiska problem. Detta syns i svaren genom att man i arbetsgemenskaperna ville förbereda sig på att möta en arbetskamrat som återvänder från sjukledigheten.

Å andra sidan intresserade man sig på arbetsplatserna för att vidta åtgärder för anpassning av arbetet som hjälper att anpassa arbetet i förhållande till arbetstagarens hälsotillstånd.

Å andra sidan hade dessa åtgärder vidtagits på endast cirka hälften av arbetsplatserna, och det kan bero på att arbetsplatserna ännu inte har tillräckligt med information och kunnande för att genomföra anpassningsåtgärder.

Men även på att arbetsplatserna kanske inte har information om arbetstagarnas hälsotillstånd. och med detta menar jag att ganska många av dem som svarade sade att de inte skulle lyfta fram sina egna psykiska problem på sin arbetsplats."

Vad hjälper psykiskt funktionshindrade i återhämtningsskedet att fortsätta i arbetet?

"Till att börja med bör man skapa modeller och metoder för tidigt stöd på arbetsplatsen. Har å andra sidan arbetstagarens arbetsförmåga redan blivit nedsatt kan metoder för anpassning av arbetet tas i bruk.

När man planerar och genomför dessa metoder erbjuder företagshälsovårdstjänsterna god hjälp. Den viktigaste källan till stöd för psykiskt funktionshindrade är stödet från närstående och familjen samt även kamratstöd. Å andra sidan är stödet från arbetskamraterna och cheferna också viktigt."

Mer information

Barometer för psykisk hälsa: Karriären kan fortsätta trots psykiska problem

Bekanta dig med Barometern för psykisk hälsa 

 
Tillbaka till toppen