Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Välfungerande hälsosystem är centrala för hälsosäkerheten

Utgivningsdatum 18.5.2015 12.23
Nyhet

Det globala hälsosäkerhetsprogrammet Global Health Security Agenda (GHSA) har under sitt andra verksamhetsår framskridit till konkreta åtgärder.

Hittills har man redan gjort fyra landsspecifika bedömningarna enligt hälsosäkerhetsprogrammet. Georgien, Peru, Uganda och Portugal är frivilliga pilotländer.

Vid ett evenemang som arrangeras i samband med Världshälsoorganisationen WHO:s generalförsamling i Genéve kommer man bland annat att diskutera dessa landsspecifika bedömningar. Finland arrangerar evenemanget tillsammans med Uganda och USA.

Evenemanget presenterar och går igenom erfarenheterna kring hälsosäkerhetssamarbetet hittills. Utifrån dessa erfarenheter bearbetas bedömningsprocessen för hälsosystemen, som är ett av GHSA-programmets viktigaste redskap. I de landsspecifika bedömningarna utvärderas landets utgångsläge och fastställs utvecklingsobjekt. GHSA-bedömningen förbereder och stöder länderna i synnerhet när det gäller att ta i bruk WHO:s internationella hälsoreglemente.

GHSA är ett globalt samarbetsforum som omfattar 44 länder och centrala internationella organisationer. Forumet fokuserar på att bekämpa olika gränsöverskridande bio- och hälsohot. Målet är att bekämpa globala hälsohot som orsakas av smittsamma sjukdomar.

”Det centrala är att förbättra samarbetsmekanismerna mellan olika förvaltningsområden på nationell nivå och mellan internationella organisationer på global nivå. Ebola-epidemin lärde oss att epidemier bekämpas effektivt först då också medborgarsamhället deltar - också det här är en väsentlig del av GHSA”, konstaterar social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Päivi Sillanaukee.

I programmet deltar WHO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, Världsorganisationen för djurhälsa OIE, Interpol, Världsbanken och Europeiska kommissionen.

Det femåriga hälsosäkerhetsprogrammet startades på Förenta staternas initiativ 2014. Finland är programmets ordförande 2015.

Ytterligare information:

konsultativ tjänsteman Eero Lahtinen tfn  +358 2951 63320

 
Tillbaka till toppen