Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Ändringar i förfarandet för uttag av arbetslöshetsförsäkringspremier samt i ersättningen för utbildning

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 31.5.2018 13.55
Pressmeddelande 82

Regeringen föreslår ändringar i förfarandet för uttag av arbetslöshetsförsäkringspremier samt i ersättningen för utbildning. De föreslagna ändringarna har samband med lagen om inkomstdatasystemet och de ändringar som hänför sig till denna.

Det föreslås att förfarandet för uttag av arbetslöshetsförsäkringspremier ändras. Enligt förslaget ska förfarandet möjliggöra både uttag av arbetslöshetsförsäkringspremier som baserar sig på en genomförd löneutbetalning och förskottsuttag som motsvarar det nuvarande uttaget av arbetslöshetsförsäkringspremier.

Utgångspunkten är att uttagsförfarandet baserar sig på en genomförd löneutbetalning, och i förfarandet utnyttjas det inkomstregister som tas i bruk i början av 2019. Arbetsgivare har dock i fortsättningen fortfarande möjlighet att välja preliminär uppbörd som motsvarar den nuvarande uppbörden av arbetslöshetsförsäkringspremierna. Det föreslås dock vissa ändringar av det preliminära förfarandet, genom vilka man kan utnyttja de löneuppgifter som arbetsgivaren har anmält till inkomstregistret, förenkla uppbördsförfarandet för arbetslöshetsförsäkringspremier och minska den administrativa bördan för arbetsgivarna. 

Det föreslås också ändringar i bestämmelserna om Arbetslöshetsförsäkringsfondens rätt att få uppgifter. Enligt förslaget har Arbetslöshetsförsäkringsfonden rätt att få specificerade inkomstuppgifter och andra uppgifter av Skatteförvaltningen samt av Pensionsskyddscentralen och arbetspensionsanstalterna för fastställande, uppbörd och övervakning av arbetslöshetsförsäkringspremie.

Det föreslås en ändring i lagen om ersättning för utbildning, enligt vilken man ska ansöka separat om ersättning för utbildning hos Arbetslöshetsförsäkringsfonden och att ersättningen vid sidan om kompensation för arbetslöshetsförsäkringspremien också kan betalas till arbetsgivaren.

Regeringen lämnade en regeringsproposition om detta till riksdagen torsdagen den 31 maj. Lagarna träder i kraft den 1 januari 2019. 

Ytterligare information

Kirsi Päivänsalo, konsultativ tjänsteman, tfn 02951 63195
Marjaana Maisonlahti, konsultativ tjänsteman, tfn 02951 63288

 
Tillbaka till toppen