Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Program för främjande av livskompetens på andra stadiet under beredning

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 11.10.2013 13.24
Nyhet

Som bäst är ett åtgärdsprogram under beredning med målet att bl.a. främja ungas välfärd och livskompetens samt för att minska mobbningen i gymnasiet och i yrkesläroanstalter. Programmet finansieras av undervisnings- och kulturministeriet. Projektet förverkligas under 2013-2018 och är en fortsättning på programmet KiVa Skola.

Övergången från grundläggande utbildning till andra stadiets utbildning är ett utmanande livsskede för en ung människa. Enligt en skolhälsoenkät är det alarmerande vanligt med bl.a. skoltrötthet, depression, och ensamhet bland studerande.
Målet är att skapa ett program för hela gymnasiet och yrkesanstalterna där man satsar på förebyggande åtgärder för att minska risken för utslagning och belastningen av studentvården. Innan programmet sprids i mer omfattande utsträckning granskas dess verkningar.

Åtgärdsprogrammet som är under utveckling finns uppskattningsvis till förfogande fär alla andra stadiets läroanstalter i slutet av 2018. Programmet är en fortsättning på programmet KiVa Skola, som tillämpas inom den grundläggande utbildningen. Programmet bygger på centrala teman som behandlas i programmet KiVa Skola och kompletterar dem delvis.

Åtgärdsprogrammet kommer att bestå av två grunddelar, en internetportal och ett simuleringsspel. Åtgärdshelheten kommer att förverkligas så att gymnasierna och yrkesanstalterna kan ta den i bruk gratis. Allt material i anslutning till programmet kommer att finnas tillgängligt via internetportalen.

Ansvariga för programmet är PsD, specialforskare Elisa Poskiparta och PsD, professor Christina Salmivalli vid Åbo universitet. Elisa Poskiparta är chef för Centret för inlärningsforskning (www.otuk.fi) vid Åbo universitet.

Materialet är på finska.

Kouluhyvinvoinnin kehittäminen: Psykososiaalisen hyvinvoinnin ja elämänhallintataitojen edistämisen ja kiusaamisen vähentämisen toimenpideohjelma 

 
Tillbaka till toppen