Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Europeisk undersökning om skolelevers drogvanor

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 1.6.2012 13.36
Nyhet

Finländska unga dricker mer sällan än europeiska ungdomar, men konsumerar mer de gånger de dricker. Ca var tionde finländsk ungdom i åldern 15-16 dricker sig berusad nästan en gång i veckan. Flickor dricker sig berusade oftare än pojkar.

Enligt en europeisk undersökning om skolelevernas drogvanor år 2011 visar att merparten av 15–1 6-åringarna (87 %) har druckit alkohol någon gång. Sammanlagt 79 procent av de tillfrågade hade druckit alkohol under det senaste året. I Finland var motsvarande andelar 84 respektive 75 procent.

I de länder där ungdomarna dricker ofta, dricker de mindre mängder alkohol på en och samma gång än i de länder där ungdomarna dricker mer sällan.

Av de finländska ungdomarna drack sig en dryg tiondel berusade nästan varje vecka. I största delen av de europeiska länderna dricker pojkar oftare än flickor och pojkarna dricker sig också oftare berusade. I Finland, Sverige och Storbritannien dricker sig flickor oftare berusade än pojkar.

Knappt hälften (45 %) av de europeiska ungdomarna hade druckit alkohol på barer, restauranger eller diskon. I Grekland var andelen högst och utgjorde 74 procent. Lägst var andelen på Island (7 %), och även i Finland, Norge och Sverige (11–12 %) var andelarna små.

I Bulgarien, på Malta och i Ukraina hade sex av tio ungdomar själva köpt alkoholdrycker i affären under de senaste 30 dagarna. På Island var motsvarande andel 4 procent. I Finland, Norge och Sverige var andelen 11–17 procent.

Rökningen har slutat minska bland unga

Rökning bland unga var vanligast i Lettland och ovanligast i Balkanländerna. I en jämförelse mellan länderna placerar sig Finland något över genomsnittet. I Finland ligger debutåldern för daglig rökning på europeisk genomsnittsnivå.

I sju av de deltagande länderna ökade andelen ungdomar som hade rökt under de fem åren, medan den minskade i fem länder. Rökning bland unga blev mer ovanligt under 2003-2007, men enligt ny statistik har minskningen avstannat.

Det förekommer stor variation mellan olika länder när det gäller andelen unga som prövat på illegala droger. i Norge utgjorde andelen 5 procent, medan Tjeckien hade den största andelen, dvs. 43 procent. I Finland hade 11 procent prövat på narkotika.

Mellan år 2007 och år 2011 blev det vanligare att pröva olagliga droger i 11 länder, medan det blev ovanligare i sju länder och situationen var oförändrad i 14 länder.

Drogmissbruk skall förebyggas

Undervisnings- och kulturministeriet stöder förebyggande arbete med droger. Målet har varit att understöda det praktiska arbetet, kompetensen hos de personer som arbetar med unga samt utvecklandet och uppbyggandet av nätverk inom verksamheten. Förebyggande av drogmissbruk finns med även i annan ungdomsverksamhet, så som i ungdomsverkstädernas verksamhet.

Preventiimi är ett riksomfattande kunskapscentrum för drogförebyggande arbete i ungdomssektorn som erbjuder information om rusmedelsförebyggande för yrkespersoner i branschen. Preventiimi hör till ett av de service- och utvecklingscenter som utnämnts av undervisnings- och kulturministeriet

Källa: Institutet för hälsa och välfärd

Länkar

 
Tillbaka till toppen