Hoppa till innehåll

Understöd som kan sökas i september

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 2.9.2013 11.01
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet stöder projekt inom bl.a. utbildning, forskning, kultur, idrott och ungdomsarbete. Ministeriet beviljar statsunderstöd beroende på prövning främst till samfund. I september går ansökningstiderna ut för bl.a. följande understöd:

2.9. Beredning av projekt inom kulturexporten

Understödet för beredning av projekt inom kulturexporten kan hänföra sig t.ex. till att förbereda konkreta exportprojekt, inkl. anskaffandet av medproducenter, distributörer och finansiering, eller till att förbereda marknadsföring och försäljning. Syftet är att främja kulturexporten och de kreativa branschernas kunnande inom marknadsföring.

30.9. Kostnader under övergångsskedet som förorsakats av ändringen av de radiomikrofoners frekvenser

Undervisnings- och kulturministeriet understöder aktörer inom kultursektorn för kostnader under övergångsskedet som förorsakats av ändringen av de radiofrekvenser som anvisats för trådlösa radiomikrofoner.
Understödet är avsett för aktörer inom kultursektorn som har ett tillståndspliktigt trådlöst radiomikrofonsystem i bruk. Understöd kan sökas exempelvis av teatrar och orkestrar, dans- och cirkusgrupper, professionella och amatörkörer, amatörteatrar, konsert- och kulturhus, som har fast och regelbunden verksamhet.

30.9. Statens extra konstnärspension

Statens extra konstnärspension kan beviljas en konstnär som erkänsla för förtjänstfull verksamhet som skapande eller återgivande konstnär. Pensionen kan inte sökas för någon annans räkning. Pensionen beviljas inte utan särskild anledning personer under 60 år. När pensionen beviljas tas hänsyn till sökandens förmögenhetsförhållanden och utkomstmöjligheter.

30.9. Utveckling av den hälsofrämjande idrotten för vuxna

Understödet kan sökas från tre olika ställen: undervisnings- och kulturministeriet beviljar understöd för riksomfattande och regionala projekt, NTM-centralerna till lokala kommunprojekt och programmet I Form För Livet till övriga lokala projekt.
Ansökningstiderna tar slut samtidigt i slutet av september. Det nya ansökningsförfarandet motsvarar till sin struktur det understöd som beviljas för idrott för barn och unga.

30.9. Utveckling av idrott för barn och unga

Undervisnings- och kulturministeriet beviljar statsunderstöd för betydande utvecklande av idrott och motion för barn och unga. Vid beviljandet tar man i beaktande hur väl man i planeringen för fram projektets innovativitet, god praxis i tidigare projekt, rekommendationer samt verksamhetens mål att bli permanent.

25.9. Idrottsforskning: forskningsprojekt

Understöd för idrottsforskningsprojekt kan ansökas för forskar- och annan forskningspersonals löner, stipendier forskningsinstitutionerna grundläggande allmänna kostnader och övriga kostnader. Forskningsfinansiering beviljas särskilt till samhälls-beteendevetenskapliga områden samt tvärvetenskapliga forskningsprojekt.
Nya forskningsprojekt lämnar sina ansökningar via Finlands Akademis webbtjänst 2.-25.9.2013. Projekt som beviljats understöd 2011-2013 lämnar sina ansökningar om fortsättning till undervisnings- och kulturministeriet.

25.9. Idrottsforskning: verksamhetsunderstöd för vetenskapliga samfund och institutioner samt samfund med uppgift att förmedla information

Syftet är att stöda samfund inom idrottsmedicin och idrottsvetenskap och deras vetenskapliga verksamhet samt att det sprids information om idrottsvetenskap. Verksamhetsunderstödet för idrottsvetenskapliga samfund och institutioner är beroende på prövning. Vid beviljandet beaktas verksamhetens omfattning, effektivitet och nödvändighet.
 

Tillbaka till toppen