Hoppa till innehåll

Routes4U-möte om kulturvägar i Östersjöområdet
Kulturarvet sammanför människor i Östersjöområdet

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 22.3.2019 8.14
Pressmeddelande
Bilden är från Tölöviken i Helsingfors.
Helsingfors. Bild: Teuvo Kanerva / Museiverkets Bildsamlingar

Ett möte om kulturvägar i Östersjöområdet (EUSBSR) ordnas i Helsingfors den 26-27 mars. Vid mötet, som ordnas inom ramen för projektet Routes4U, diskuteras kulturvägarnas rikedom och mångfald i makroregionen samt de nya kulturvägsprojekt som utvecklas i Östersjöområdet. Undervisnings- och kulturministeriet ordnar Route4U-mötet som en del av Finlands ordförandeskap i Europarådets ministerkommitté

Finlands tidigare statsminister Paavo Lipponen håller öppningsanförandet vid Routes4U-mötet om kulturvägar i Östersjöområdet (EUSBSR). Deltagarna ska diskutera Östersjöområdets regionala behov med tanke på Europarådets kulturvägsprogram och Routes4U-projektet.

Fokus ligger på specifika kulturteman, såsom modern arkitektur och det marina kulturarvet, som mellanstatliga nätverk i regionen har identifierat som utvecklingsområden. Mötet utarbetar riktlinjer för certifieringen av kulturvägar och för fram fördelarna med certifierade nätverk med tanke på EU:s strategi för Östersjöområdet.

Europarådets kulturvägar fungerar som kanaler för interkulturell dialog och främjar bättre kunskap och förståelse för Europas gemensamma historia och kulturarv.

”Så här fungerar kulturvägarna som bäst: de skapar broar som underlättar kulturutbytet, men därtill förenar de vår historia med dagens värld och även med vår gemensamma framtid”, säger Gabriella Battaini-Dragoni, vice generalsekreterare för Europarådet.

Femton av Europarådets kulturvägar korsar Östersjöområdet, inklusive Hansan, Vikingarnas väg, Megalitiska kulturvägen, Cisterciensvägen och Europeiska gravgårdsvägen, Destination Napoleon och Sankt Olofslederna

Routes4U är ett gemensamt projekt för Europeiska unionen och Europarådet som syftar till att stärka den regionala utvecklingen genom kulturvägarna i enlighet med EU:s fyra makroregionala strategier (Adriatiska havet och Joniska havet, Alpregionen, Östersjöregionen och Donauområdet) och Europarådets Farokonvention.

Deltagarna företräder kulturvägsnätverken, aktörer inom kultur och turism på nationell och makroregional nivå från Östersjöområdet, europeiska institutioner och internationella organisationer.

Mer information:

Tillbaka till toppen