Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Slutrapporten för åtgärdsprogrammet Produktutveckling inom kulturturism färdig

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 9.4.2013 15.01
Nyhet

Åtgärdsprogrammet Produktutveckling inom kulturturism 2009–2013, som utarbetats av undervisnings- och kulturministeriets arbetsgrupp, främjade regeringsprogrammets mål att stärka kulturföretagande och -export, kreativ ekonomi och uppfattningen om Finland. Slutrapporten överräcktes till kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki på tisdagen i Helsingfors.

Programmet kompletterade Finlands utvecklingsprogram för kulturexport och stödde genomförandet av Finlands turiststrategi och det principbeslut som statsrådet utfärdat utgående från strategin. I genomförandet av åtgärdsprogrammet betonades utarbetande av utredningar som stöder den turistmässiga produktutvecklingen av kulturen och skapande av strukturer för denna.

Världens turismorganisation UNWTO noterade 1,035 miljarder resenärer som passerade någon internationell gräns 2012. 2011 besökte 7,3 miljoner utländska resenärer Finland. Tillväxten är 17 procent, dvs. över en miljon resenärer jämfört med 2010. Finland har goda möjligheter att styra utvecklingen av den internationella turismen mot kulturturism.

I framtiden skulle det vara motiverat att utveckla helheter med olika teman. Särskild uppmärksamhet måste fästas vid allokeringen av turismintäkter för kultur och upprätthållandet av kulturarvet och -miljön. För att den turistmässiga produktutvecklingen av kulturen ska sysselsätta konstnärer och arbetstagare i de kreativa branscherna på ett produktivt sätt förutsätts partnerskap med turistnäringen och kreativa organiseringslösningar.

Kulturutbudet som tjänar turismen kan i bästa fall också ge lokalbefolkningen ytterligare möjligheter att idka kultur. Kulturturism är också kulturexport. Tillgången på kulturprodukter borde förbättras och deras andel av turismtjänsterna borde uppmärksammas.

Nästa uppgift inom Finlands kulturturism är att vidareutveckla den nationella verksamhetsramen och det nätverksmässiga samarbetet som inleddes inom ramen för åtgärdsprogrammet. 

Rapporten är på finska, men har ett svenskspråkigt sammandrag.

 
Tillbaka till toppen