Hoppa till innehåll

Undersökningen EU Kids Online

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 11.7.2012 10.50
Nyhet

I undersökningen EU Kids Online presenterar de fullständiga resultaten från en ny unik undersökning som lagts upp och genomförts enligt rigorösa normer av nätverket EU Kids Online. Studien har finansierats av EU kommissionens Safer Internet Programme.

Risk leder inte nödvändigtvis till skada enligt barnens uttalanden. 12% av de europeiska 9-16-åringar som använder internet uppger att de har blivit oroade eller upprörda av någonting på internet. För 9-10-åringarna är det 9%. Men de flesta barn svarar inte att de har blivit oroade eller upprörda på internet.

När man jämför länderna framgår att ca sex av tio barn i Estland, Litauen, Norge, Tjeckien och Sverige har varit med om en eller flera risker på internet. Färre risker har gällt risker har gällt barnen i Portugal, Italien och Turkiet. Ju mer barnen i ett land använder internet dagligen, desto oftare har de varit med om en eller flera risker.

Föräldrars medvetenhet och roll

Föräldrarna till de barn som har varit med om någon av de nämnda riskerna, inser ofta inte detta.

De flesta föräldrarna i undersökningen talar med sina barn om vad de gör på internet (70%) och är i närheten när deras barn är online (58%). Men en av åtta föräldrar (13%) tycks enligt barnen inte utöva någon av de medlande uppgifter som undersökningen frågade om.

Över hälften av föräldrarna vinnlägger sig om att föreslå hur man ska bete sig på ett positivt sätt mot andra på internet (56%) och de talar om saker som kan hända och oroa barnet (52%). En tredjedel har tidigare hjälpt sina barn när något har hänt eller oroat dem (36%).

Att använda tekniska säkerhetsverktyg är relativt sett inte särskilt utbrett: drygt en fjärdedel av föräldrarna blockerar eller filtrerar webbsidor (28%) och/eller spårar de webbsidor barnet har besökt (24%).

Både barnen och föräldrarna anser att föräldrars medling är till hjälp, särskilt 9-12-åringarna. Bara 9% av föräldrarna säger att de inte vill ha mer information om internetsäkerhet.

Länder som ingår i EU Kids Online är Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och Österrike.

För fullständig information om projektets metodologi, material, tekniska fältarbete och forskningsetik, se www.eukidsonline.net  .

Tillbaka till toppen