Hoppa till innehåll

Undervisnings- och kulturministeriets förslag för en starkare tillväxt och sysselsättning

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 12.11.2014 9.25
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet föreslår satsningar på kompetens, IKT-utveckling, ersättningsavgift och ett sporrande system för den audiovisuella branschen för att stärka tillväxt, sysselsättning, konkurrenskraft och den offentliga ekonomins balans. Därutöver föreslås tilläggsfinansiering för att åtgärda problem med inomhusluften och fuktskador i daghem och skolor.

För att stärka en kompetensbaserad tillväxt föreslås att yrkeshögskolorna och universiteten får totalt 20 miljoner euro. Meningen är att utveckla bl.a. inlärnings- och forskningsmiljöer och att stärka beredskapen för företagsamhet. För att påskynda IKT-branschens strukturändring föreslår man att totalt 16 miljoner euro reserveras för att starta examensinriktad fortbildning och kompletterande utbildning i högskolorna. För att få fart på utbildningsexporten föreslår man ett anslag på 1,2 miljoner euro för att anställa utbildningsexportsambassadörer.

Totalt 10 miljoner euro föreslås för digitalisering av inlärningsmiljöer. Meningen är att finansieringen för verkställande av utvecklingsverksamheten inom projektet Framtidens grundskola riktas till ibruktagandet av molntjänsten för utbildning och till utvecklande och utrustande av digitala inlärningsmiljöer. Man föreslår 3 miljoner euro för nätverket för skolutveckling. 10 miljoner euro föreslås för rörlig morgon- och eftermiddagsverksamhet och för skolans klubbverksamhet.

Man föreslår ett tillägg på 35 miljoner euro i budgeten för 2015 för att åtgärda fukt- och mögelskador i allmänbildande läroanstalter och daghem. För den summan kommer man att kunna renovera utrymmer för uppskattingsvis 3 000 elever och 1 000 daghemsbarn.

Ett anslag på 12 miljoner euro föreslås för systemet med privatkopieringsersättning. Nivån på utlåningsersättningen föreslås stila med 4 miljoner euro till 8 225 000 euro. Utlåningsersättningen är en upphovsrättslig ersättning till upphovsrättsinnehavaren för att verket lånas ut på allmänna bibliotek. Inom den audiovisuella branschens sporrande system föreslås 5 miljoner för att öka konkurrenskraften, tillväxten, sysselsättningen och kompetensen.

Man föreslår att det i regeringens strukturpolitiska program införs hälsofrämjande motion. Den motionsrådgivning och uppmuntrande till motion som hälsovårdspersonalen erbjuder är en stor möjlighet när det gäller hälsofrämjande, förebyggandet av sjukdomar och sjukvård.


Ytterligare information: ekonomichef Tiina Heikkinen, tfn 0295 3 30103

Tillbaka till toppen