Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Utredning: Långt kvar till jämställdhet mellan könen inom nordisk vetenskap och forskning

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 9.8.2013 9.23
Nyhet

Trots att man överlag anser att jämställdhet i genomsnitt förverkligas bättre i Norden än i övriga världen, är det inom den nordiska forskningsvärlden långt kvar innan man nått målet.

Enligt en färsk undersökning är 80 procent av de nordiska högskolornas professorer män. Siffran motsvarar genomsnittet i EU-länderna. Trots att antalet kvinnliga forskare har ökat kraftigt har andelen kvinnor med högre akademiska uppgifter inte stigit i samma takt. Dessutom är många forskningsområden i Norden starkt anknutna till kön.

I utredningen kartlades hur jämställdhet mellan könen förverkligas i olika nordiska länder i fråga om vetenskaps- och forskningssamarbete. Undervisnings- och forskningsministeriet i Norge tog initiativet till utredningen 2011, och projektet tog fart i och med Norges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2012. KIF-kommittén (KIF - Komité for kjønnsbalanse i forskning) spelade också en central roll i arbetet. I Finland var det undervisnings- och kulturministeriet samt Finlands Akademi som deltog.

Enligt rapporten har jämställdhet mellan könen i forskningsvärlden inte uppmärksammats i de nordiska länderna, trots att jämställdhet är ett viktigt forskningspolitiskt ämne på et bredare, internationell nivå. Exempel på initiativ i syfte att öka jämställdheten i forskningsvärlden hittar man såväl på EU-nivå som i Norden. Europeiska kommissionen har aktivt fäst uppmärksamhet vid ärendet redan i slutet på 90-talet. 1999 grundade EU ett särskilt forum, gruppen Helsinki Group on Women in Science, som samlar representanter på nationell nivå och från EU kommissionen för att diskutera jämställdhet inom vetenskap och forskning. Forsknings- och informationscentret NIKK (Nordisk institut for kunnskap om kjønn) har satt igång ett flertal projekt och undersökningar i anslutning till jämställdhet.

Förutom att presentera nuläget och lagstiftningen i fråga om jämställdhet inom de nordiska forskningssamfunden ger rapporten rekommendationer för främjandet av jämställdhet mellan könen inom nordisk vetenskap och forskning. Rekommendationerna betonar betydelsen av nordiskt samarbete och gemensam praxis.

Rapporten rekommenderar att Nordiska ministerrådet ser till att ett jämställdhetsfrämjande nätverk inom forskningsvärlden grundas redan under 2013. Den andra rekommendationen gäller ett samnordiskt forskningsprogram som gäller jämställdhet inom forskning. Enligt rekommendationen borde programmet köras igång med hjälp av ministerrådets och olika nordiska ländernas gemensamma finansiering. Som tredje rekommendation föreslås i rapporten att Nordiska ministerrådet startar ett pilotprojekt för att skaffa och upprätthålla samnordisk statistik om jämställdhet i forskningsvärlden.

_______

The Nordic Region – a step closer to gender balance in research? Joint Nordic strategies and measures to promote gender balance among researchers in academia. Solveig Bergman with assistance from Linda M. Rustad and a Nordic reference group. TemaNord 2013:544.

Rapporten hittar du på Nordiska ministerrådets webbplats.

 
Tillbaka till toppen